La Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi, înaintea candidaților au ajuns echipele de intervenţie ale unei firme de pazăşi jandarmii, solicitați să păzească subiectele.
O mie de candidaţi din judeţele Moldovei
O mie de candidați din județele Moldovei au venit la Iași să dea examen.
„Ai emoţii? Foarte mari. La ce te-ai înscris? M-am înscris în domeniul medicinei”, a spus o tânără.
„Cât te-ai pregătit pentru examenul acesta? Trei luni, în trei luni am trecut de trei ori prin toată materia”, a explicat o altă absolventă de Medicină.
Două sute de întrebări în patru ore
La 8.30 sigiliile sălilor de examen au fost rupte, iar membrii comisiilor de supraveghere i-au invitat pe participanţi să îşi ocupe locurile.
Testul grila cu 200 de întrebări trebuia finalizat în 4 ore.
„Cum a fost examenul? Examenul a fost de greutate medie, zic eu, accesibile testele şi cumva de aşteptat nivelul de dificultate”, a spus o candidată.
„Întrebările au fost din materie, nimic să te încurce, dacă citeai”, a declarat o altă candidată.
„Problema mare a fost cu completatul, că ne-a luat mai mult decât ar fi trebuit, sincer, şi să ne chinuim, să facem complet, ca lumea, să nu depăşim, e oribilă treaba, în rest, examenul chiar a fost simplu, au dat întrebări uşoare”, a precizat un candidat.
Repartizaţi pe post şi pe loc în funcţie de medie
La Universitatea de Medicină şi Farmacie Iaşi s-au înscris 944 de candidaţi, dintre care 647 la medicină, 225 la medicină dentară, iar 72 la farmacie. Pentru un singur loc au concurat trei persoane.
„Tocmai pentru a exista echitate, nu mai sunt liste separate de repartiţie pe posturi şi pe locuri, ci fiecare, în ordinea mediilor, îşi alege după dorinţa sa fie un post, fie un loc într-o anumită instituţie medicală”, a menţionat prof. dr.Vasile Astărăstoae, rector Universitatea de Medicină şi Farmacie Iaşi.
Anul acesta, Ministerul Sănătății a deblocat posturi şi în spitalele mari, cu scopul de a-i încuraja pe tineri să rămână şi să lucreze în ţară.