Cazarea în campursurile universitare rămâne și anul acesta o problemă. Pentru că nu au fost bani pentru renovare, mai multe cămine care ar fi putut găzdui peste o mie de studenți vor rămâne închise. O situație similară se regăsește și la Școala Postliceală Sanitară de stat.
La Școala Posliceală Sanitară cursurile au început deja, însă nici anul acesta elevii din afara Iașului nu au unde să se cazeze. Cei care nu își permit o locuință în oraș sunt nevoiți să facă naveta.
”Este foarte greu să faci naveta de la Pașcani până la Iași, frecventând cursuri de zi. Sunt nevoit să mă trezesc în jurul orei 5 jumătate ca să pot să ajung la ora opt la cursuri. Mi-aș dori să pot locui în cămin, să găsesc o cameră, ceva, pentru că naveta este apăsătoare,” spune un elev al școlii postliceale sanitare.
”Fac un efort deosebit, mai ales pe timpul iernii, când circulația se desfășoară cu greu, dar își doresc să fie asistenți medicali și atunci fac acest sacrificiu,” explică Maria Cotea, profesor la Şcoala Posliceală Sanitară Iaşi.
De șase ani, căminul Școlii Postliceale este închis pentru renovare, dar nu sunt bani pentru lucrări. Instituția de învățământ ar mai avea nevoie de încă 1,6 milioane de lei.
”Din păcate, în mai 2009, constructorul a sistat lucrările din lipsă de fonduri. Dacă școala ar fi fost singura parte contractantă la momentul respectiv, am fi îndeplinit acum condițiile de eligibilitate și am fi putut accesa aceste fonduri europene pentru terminarea lucrărilor,” spune Edmond Ciumașu, directorul Școlii Postliceale Sanitare de Stat „Grigore Ghica Vodă"Iași.
Probleme sunt și în campusurile universitare. La Politehnică, numărul cererilor de cazare este mai mare decât locurile puse la dispoziție. Cu toate acestea, din 2008, unul dintre cămine este închis pentru ca nu au fost bani pentru renovare
”Sunt blocate 390 de locuri și avem 7.600. Deci în loc să avem 8.000 de locuri, avem 7.674. aceasta face ca în funcție de solicitările de cazare, care sunt la momentul actual în jur de 9.175 să asigurăm un procent de 80-82 la sută pentru cei care doresc cazare,” spune Ștefan Grigoraș, prorectorul Universității Tehnice din Iași.
Aceeași situație și la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" unde căminul C5 va rămâne închis și anul acesta . Reprezentanții instituției așteaptă în zadar un milion și jumătate de lei de la Ministerul Educației.
”Căminul C5 avea prevăzută finalizarea lucrărilor chiar anul trecut. Nu am avut alocați bani de la bugetul de stat pentru această lucrare, nici anul acesta, nici anul trecut,” a explicat Bogdan Pleșcan, directorul general administrativ la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași.
Cazarea în cămine variază între 150 și 580 de lei de persoană, în funcție de condiții, cu mult mai puțin decât chiriile din oraș.