Tratamentul revoluţionar pentru Hepatita C folosit acum în Europa poate însemna vindecarea în peste 90 la sută din cazuri. O cură completă cu aceste noi medicamentele costă, însă, 50.000 de euro, iar deocamdată bolnavii din România au primit doar promisiuni de la Ministerul Sănătăţii că vor primi gratuit acest tratament.
"Nu au acces la medicamentele inovatoare, au acces la dubla terapie, o terapie care era bună acum 10 ani. Acum, din cauza efectelor secundare și din cauza birocrației autorităţilor, de cele mai multe ori este împiedicat accesul la terapie," a spus Cristina Apostol, vicepreședinte Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO).
Galia Eremia este unul dintre pacienţii diagnosticaţi cu hepatita C. Femeia și-ar dori să aibă acces la tratamentele fără interferon nu numai din cauza ratei mare de vindecare, ci și pentru a scăpa de efectele adeverse ale tratamentului actual: "Ce sperie pe un pacient, sperie efectele adverse. Sunt aceleași efecte ca și la citostatice, deci e același efect, e oboseala, căderea părului, analizele vraiște."
Statisticile spun că în țară există 600 de mii de persoane diagnosticate cu hepatita C. Sunt, însă, doar estimări, pentru că nu există un registru național al acestor pacienți.
"În mare parte, acești oameni nu sunt depistați și asta este, de fapt, partea gravă a situației. Se estimează că maxim 10 la sută știu sau au depistat în diverse faze că au boala," a explicat Marinela Debu, președinte Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH -RO).
Pentru tratamentul bolnavilor cu hepatita C, în România se cheltuie anual 5 miliarde de euro. Potrivit estimărilor, introducerea noilor terapii va determina creşterea acestor costuri cu 35 la sută.