Cei mai expuşi la atacurile câinilor sunt copiii. Nu este zi în care la spitalul Sfânta Maria din Iași să nu se înregistreze astfel de cazuri.
„Din nefericire, cam zilnic avem două, trei cazuri de copii muşcaţi de câine. Se face toaleta plăgii profilaxie antitetanică şi sunt trimişi apoi la cabinetul antirabic de la boli infecţioase”, a explical medicul Lucian Cernahoschi, purtătorul de cuvânt al Spitalul de Pediatrie din Iaşi.
În judeţul Iaşi au fost identificaţi peste șapte mii de câini comunitari. Sunt prinşi, duşi la padoc și sterilizaţi după care sunt puşi din nou în libertate. În ciuda sutelor de reclamații de la populație, nu s-a gasit până acum o altă de soluție.
Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase spun că nu doar câinii și pisicile reprezintă un adevărat pericol.
„Atenţie, de exemplu, şi la muşcăturile de lilieci. Au fost descrise cazuri de rabie care au apărut după muşcătură de liliac. Este perioadă de vacanţă, lumea se plimbă şi atunci trebuie avut grijă şi trebuie cunoscut şi acest aspect”, a atenționat Carmen Dorobăţ, manager Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi.
Specialiștii atrag atenția că orice persoană atacată şi muşcată de un animal trebuie să se prezinte imediat la medic. Dacă trec mai mult de 72 de ore fără să se administreze tratament antirabic, riscul devine mortal.