Şoferii care îşi vor lăsa maşinile în zonele centrale ale oraşului vor plăti doi lei pe oră, iar tarifele scad până la un leu pe oră în cartierele mărginaşe. Abonamentele pornesc de la 80 de lei în zona zero, 40 de lei în zona unu, iar în zona doi tariful este de 20 de lei pe lună.
Tarife abonamente parcări în municipiul Iaşi
Zona 0 -80 de lei/lună - Bd. Independenţei, Str. Sărăriei, Str. Elena Doamna, Str. Anastasie Panu, Str. Sf. Lazăr, Str. Palat, Bd. Ştefan cel Mare, Str. Arcu, Str. Muzicescu
Zona 1 - 40 lei/lună- Bd. Carol I, Str. M.Costăchescu, Str. Sărăriei, Str. Arcu, Str. Gării, Bld. Ştefan cel Mare şi Sfânt, Splai Bahlui Mal Stâng, Str. Silvestru, Str. Elena Doamna, Bd. Tudor Vladimirescu, Str. Sf. Lazăr
Zona 2 -20 lei/lună - restul intravilanului
„Unele dintre ele rămân parcări de reşedinţă şi trebuie tratate ca parcări de reşedinţă, cu abonamentele pe care le încheie cu DAPPP a municipiului Iaşi, celelalte care sunt de interes general devin parcări cu plată pe timp de zi şi parcări cu abonament pe timp de noapte pentru cetăţenii din zonă,” a explicat Mihai Chirica, viceprimarul municipiului Iaşi.
Municipalitatea vrea ca jumătate din suma încasată de firma care va gestiona acest serviciu să ajungă în bugetul local. Unii consilieri locali sunt de părere că această metodă nu este potrivită, deoarece primăria nu poate verifica încasările reale ale concesionarului şi astfel se favorizează evaziunea fiscală.
Chiar dacă vor avea cheltuieli în plus, oamenii nu au de ales. Asta dacă nu își asumă riscul de a plăti amenda, mult mai mare și care ajunge la 2500 de lei.
„Este încă un bir. Deci nu sunt de acord să plătim pentru locurile de parcare. Și aşa nu avem locuri de parcare în oraş,” a spus un cetățean.
Reprezentanţii Primăriei estimează că noul sistem de gestionare al parcărilor va aduce venituri de un milion de euro la bugetul local.