Monica este un exemplu pentru toţi tinerii de vârsta ei. Crescută în plasament de bunică, cu posibilităţi reduse, tânăra a reuşit să fie printre primii admişi la Facultatea de Medicină. A luat 9,90 la examenul scris şi astfel visul ei de a deveni doctor începe să devină realitate.
"M-am pregătit un an de zile, intensiv. Am renunţat la viaţa socială, mult sacrificiu, dar a meritat. Bunica mea a reuşit să completeze golul din sufletul meu şi spiritual a fost lângă mine, şi material a avut grijă de mine," povesteşte Monica Canoră, studentă.
Profesorii care au pregătit-o au numai cuvinte de laudă la adresa ei.
Mircea Nedea, profesor de biologie: "Monica este o luptătoare, este o luptătoare din multe puncte de vedere. Învaţă pentru că este singura lor şansă de a se realiza profesional, dorindu-şi din suflet Medicina."
De altfel, 10 copii care provin din familii sărace au fost admişi la una dintre cele mai râvnite facultăţi: Medicina.
"A fost cel mai mare sentiment şi cea mai puternică trăire pe care am avut-o până acum. Este chiar mai bine când provii dintr-o familie care nu are un sprijin material foarte mare pentru că ei apreciază mai mult şi este mai important. Pur şi simplu noi apreciem mai mult lucrurile şi vedem cu altă importanţă, aşa am fost obişnuiţi," povesteşte Denisa Belciug, studentă.
Niţa Nedea, profesor de biologie: "ei s-au autodepăşit, cea mai bună notă este 9,90, următoarea este 9,80, 12 elevi cu medii peste 9, ce să cerem copiilor mai mult şi ce să ne cerem nouă mai mult?"
Pentru elevii silitori care provin din familii sărace, un sprijin important vine şi din partea Direcţiei pentru Protecţia Copilului. Au cazarea şi masa asigurate la un Centru de Excelenţă şi un program intensiv de studiu, iar rezultatele se văd.
"Toţi au luat bacalaureatul cu note de 8,9 şi 9,50. S-au îndreptat către facultăţi şi cu tradiţie, la Medicină, la Universitatea Cuza şi la Conservator. De asemenea, un tânăr a plecat la Cluj să studieze limbi străine respectiv o limbă mai exotică, norvegiana," a spus Tiberiu Bantaş, purtătorul de cuvânt al DGASPC Iaşi.
Aceşti tineri vor fi nevoiţi să facă sacrificii şi în anii de studiu. Şi asta pentru că vor trebui să se întreţină doar din bursă.