O vacanţă cu adevărat completă în ţintul Sucevei include neapărat şi o vizit[ la hergelie. Călăria nu ține cont de vârstă, iar cine se îndrăgosteşte de cai nu va mai sta departe.
"Echitația nu are vârstă, la copii de la 4-5 ani până la cei în vârstă ca și mine pot să practice acest sport pe agrement sau copiii mici, sport de performanță, obstacole, dresaj, probă completă," a spus Cornel Galan, antrenor de echitație.
Iris este elevă la un liceu din Rădăuți, are 17 ani și s-a îndrăgostit de cai în urmă cu 8 ani. Nu va uita niciodată prima competiție care a ambiționat-o să muncească și mai mult.
"La primul concurs am participat la vârsta de 11 ani. S-a desfășurat pe hipodromul din Rădăuți unde am câștigat mai multă experiență, dacă-mi amintesc bine, am căzut, dar de atunci am continuat să muncesc," povesteşte adolescenta.
Chiar şi pentru amatori, călăritul însemnă dezvoltarea personalităţii şi apropierea de natură.
"Am venit în fiecare weekend și copilul a descoperit că e un sport care chiar îi place și-l interesează şi, încetul cu încetul, am descoperit că se poate petrece timpul mult mai frumos pe lângă căluți față de calculator, televizor, internet."
Este adevărat că nu-i o distracţie foarte ieftină, însă părinții spun că merită fiecare bănuț investit. O şedință de călărie de agrement costă 30 de lei pe oră şi ajunge la 50 de lei pentru profesioniști. Banii pentru echipament şi întreţinere trebuie şi ei luaţi în clacul.
"Pentru noi e o sumă rezonabilă, în jur de 1.000 de lei pe lună incluzând grija pentru cal, alimentația, antrenamentul copiilor, antrenamentul calului. Cred că e cea mai bună alegere, cel puțin pentru noi ca și părinți, ne dorim cred copiii să crească sănătos, într-un mediu curat, cu o pasiune, zic eu, nobilă."
"Ștefan, de când călărește, intră ca orice alt copil pe calculator să se informeze despre una despre alta, dar nu pierde timpul în fața calculatorului foarte mult, preferă viața în aer liber, ceea ce mult mai important," spun părinţii.
Ionel Moroșan, antrenor de echitație: "în primul rând, trebuie să aibă o atracție foarte mare față de animale, de toate animalele și, în special, de cal, trebuie să aibă un caracter blând, să nu fie agresiv, să încerce să înțeleagă calul și multă muncă."
În județul Suceava sunt herghelii în Rădăuți și Lucina, iar în satul Hardic şi la Suceviţa sunt două școli de echitație. Toate oferă pachet complet pentru turişti, de la mâncare tradițională până la cazare, la prețuri cuprinse între 80 și 150 de lei pe noapte.