Cei care vor dori să se testeze gratuit vor trebui să meargă în cortul special amenajat, under vor fi aşteptaţi de cadre medicale de la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi care îi vor consilia şi testa.
Fiecare persoană care dorește să se testeze completează un chestionar și efectuează testul rapid ce constă doar într-o mică înţepătură în deget, iar rezultatul va fi primit în 15 minute.
La acţiunea de testare vor participa şi iniţiatorii acetui proiect, prof. dr. Adrian Sreinu Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti şi prof. dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi.
„România îşi propune să elimine virusul hepatitei C într-o perioadă cuprinsă între 5 şi 10 ani şi, în aceeaşi perioadă, să reducă la sub 1 la sută numărul persoanelor infectate cu virusul hepatic B. Datele vor fi înregistrate în Registrul naţional al infecţiilor determinate de virusurile hepatice. În cazul virusul hepatitei C, în momentul de față există scheme terapeutice care vindecă această boală. Și dacă avem o boală care poate fi vindecată și dacă incidența ei este mare, atunci, cum am stabilit cu mult timp în urmă, niciun efort nu trebuie sa fie prea mare ca să putem să eradicăm virusul hepatitei C în România”, a declarat prof. dr. Adrian Streinu Cercel, Institutului National de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București.
„Suntem la începutul unei ample acţiuni de screening gratuit a populaţie, acţiune care se va desfăşura în toată zona Moldovei pe parcursul unui an. Atenţia deosebită către această zonă a ţări se explică prin incidenţa crescută a virusul heptitic înregistrat în acestă regiune faţă de restul ţării”, a precizat prof. dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi.
În cadrul campaniei populaţia are dispoziţie şi o line telefonică unde pot afla mai mute informaţii despre acest program: 0720 222 110