Ted, aşa cum îi spun prietenii şi profesorii, este pasionat de geografie încă din clasa a opta. A participat la zeci de concursuri şi întotdeauna s-a întors cu premii. Anul acesta, visul de a obţine aurul i s-a îndeplinit.
„Sincer, nu mă aşteptam, eu eram foarte fericit şi cu un argint, în schimb, înseamnă că munca a meritat. Eram foarte fericit când am văzut că sunt printre cei cu medalia de aur şi e un moment foarte plăcut, cred că cel mai plăcut din viaţa mea”, a spus Teodor Ivan.
La această performanţă a contribuit şi profesorul care l-a îndrumat. A făcut cu el sute de ore de pregătire, dar a fost încrezător că tot efortul îi va fi răsplătit.
„Pregătirea se realizează în cursul anului şi sâmbăta, şi duminica şi după oreşi în vacanţe, adică oarecum tot timpul. Este cred că performanţa maximă, să spunem aşa, pe care o poate obţine un profesor prin elevii săi . Atunci când un elev obține aurul la olimpiada internaţională”, a povestit Dorin Fiscutean, profesor de geografie.
Competiţia a fost extrem de grea. Pe parcursul a patru zile, concurenții au susţinut probe teoretice şi practice. Elevul ieșean a reușit să se impună în fața celor 130 de contracandidați din aproape 40 de state.
„Nu mă pregătesc neapărat un număr de ore pe zi, nu am un program foarte fix, în schimb tot timpul învăţ cu plăcere şi uit cât timp învăţ. Nu spun că învăţ prea mult sau prea puţin. Sunt zile în care nu învăţ deloc, sunt zile în care învăţ toată ziua, în funcţie de cum îmi vine programul”, a mai spus olimpicul.
Adolescentul este decis ca şi în ultimul an de liceu să participe la olimpiadă şi să obţină tot aurul. Apoi, însă, va opta pentru Facultatea de Electronică, iar geografia va rămâne doar un hobby.
CITEȘTE ȘI:
Aur pentru Iași la Olimpiada Internațională de Geografie din Japonia
România, prima din lume la Olimpiada Internaţională de Geografie