Iaşiul se află de mulţi ani în topul judeţelor cu cel mai mare număr de naşteri în cazul minorelor instituţionalizate. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Iaşi, problemele apar atunci când fetele se află în vizită la familie.
”În aceste perioade ele sunt tentate să aibă un prieten şi atunci când revin în centru de plasament la sfârşitul vacanţei de vară sau de primăvară ele sunt însărcinate, necunoscând acest fapt. Ulterior, când ele îşi dau seama este prea târziu”, a declarat Tiberiu Bantaş, purtătorul de cuvânt al DGASPC Iaşi.
Unele dintre aceste tinere se căsătoresc după ce împlinesc vârsta de 16 ani. Majoritatea ajung însă, împreună cu bebeluşii, în centre maternale, iar de acolo înapoi în centrele de plasament.
Psihologii spun că o sarcină are efecte mult mai puternice în cazul mamelor aflate in sistemul de protecţie socială, decât în cazul tinerelor care sunt sprijinite de familie.
„Pentru ele o sarcină nu este un lucru nedorit. Majoritatea chiar îşi doresc, pentru că îşi doresc să repare o şansă să repare răul care li s-a făcut, dar asta inconştient. În plan conştient nu sunt echipate moral, cognitiv şi educaţional corespunzător pentru a da naştere, a creşte un copil în condiţiile în care ele şi-ar fi dorit să fie crescute”, a spus psihologul Mihaela Ghircoiaş.
Doctorii ieşeni trag un semnal de alarmă şi spun că numărul naşterilor în cazul tinerelor minore, indiferent de mediul din care provin, creşte alarmant de la an la an. Potrivit ultimelor statistici, media în România este de cinci ori mai mare decât cea europeană.
Numai anul trecut, 165 de minore din sistemul de protecţie specială au devenit mame. Judeţele cu cele mai multe astfel de cazuri sunt Iaşi, Maramureş, Arad, Timişoara, Mureş, Cluj, Constanţa şi Galaţi.