Uşa buncărului în care este montat acceleratorul de particule are 4,5 tone, este automată şi are rolul de a izola perfect încăperea în care bolnavii de cancer fac şedinţele de tratament, pentru ca radiaţiile să nu ajungă în exterior. De mai bine de două săptămâni, electromotorul uşii s-a defectat şi pacienţii riscă să se blocheze înăuntru, astfel că şefii spitalului au sistat şedinţele până la remedierea situaţiei.
Mihai Pânzaru este unul dintre pacienţii cărora li s-a întrerupt tratamentul din cauza acestei defecţiuni. "M-a afectat pentru că întreruperea contează, una e când le ai una după alta, dar vina este a celui care a executat aceste aparate şi mergând zi de zi de dimineaţă până seara cred că, ca şi omul, se mai defectează şi ele. Pacienţii sunt pe liste de aşteptare şi eu am aşteptat şi este greu," povesteşte bărbatul.
Acceleratorul de particule era utilizat zilnic de 50 de pacienţi. Aparatul este în garanţie, iar firma furnizoare a fost chemată să facă reparaţia. Până în prezent însă nu s-a găsit nicio soluţie.
Gabriel Dimofte, directorul medical al Institutului Regional de Oncologie Iaşi: "Noi sperăm să putem să refacem acest lucru, acest defect, în câteva zile, promisiunea celor de la firmă este că în două-trei zile vine un motor care să poată înlocui motorul vechi şi deci putem să începem foarte repede. Pacienţii sunt informaţi că este un defect şi vor fi contactaţi telefonic cât se poate de repede."
Acceleratorul de particule de la Insitutul Regional de Oncologie a costat 10 milioane de lei. Cumpărat în septembrie 2012, a stat nefolosit până acum patru luni pentru ca nu avea acreditarile necesare. În Iaşi mai sunt două acceleratoare de particule, unul la Institutul de Oncologie, iar altul la Spitalul Sfântul Spiridon, dar nu reusesc sa faca fața numarului mare de cereri.