Producătorii de mere au vrut să impresioneze cu recolta de anul acesta așa că au adus tone de fructe la Târgul Mărului de la Fălticeni. „Avem șapte soiuri care sunt și tradiționale și aduse din afară de la ionatanul care-i românesc, goldenul, pinova, idared, ionagold care-i superb, redstarul care-i un măr iarăși foarte bun,” a explicat Lăcrămioara Saviuc, producător de mere.
Recolta bogată de anul acesta se vede și în prețuri. În funcție de soi, comercianții au cerut între 1,5 și 3 lei pe kilogram. Marea problemă a producătorilor de mere este lipsa spațiilor de depozitare. Ca să scape de această povară, cei mai mulți ajung să-și vândă munca pe nimic angrosiștilor. Sunt însă și unii care au găsit o soluție profitabilă. „Am achiziționat o fabrică de suc și așa încercăm încet, încet, cu pași mici și timizi, să intrăm pe piață,” a spus Ana Honea, producător de suc de mere.
Autoritățile locale vor să transforme „Mărul de Fălticeni” în brand național pentru a-l putea face cunoscut. În județul Suceava livezile de meri se întind pe 1.800 de hectare iar producția de anul acesta depășește 20 de tone la hectar. Niciun măr din zonă însă nu trece granița la export.