Zeci de producători de mere din județul Suceava ar putea intra în faliment dacă prețul oferit de procesatori pentru fructele folosite în industria alimentară nu va crește.
"Prețul oferit de aceștia este de 11 bani pe kilogramul de mere, preț care nu acoperă nici cheltuielile de recoltare, nu mai vorbim de costul ocazional cu obținerea producției din anul acesta. Ceilalți pomicultori din zonă și-au exprimat intenția de a lăsa mărul nerecoltat," explică Anca Gheorghiu, directorul Stațiunii de Cercetări Pomicole Fălticeni.
"Pe foarte mulți pomicultori i-a surprins treaba asta în sensul că mărul de industrie scăzând dramatic, de peste 4 ori nu știu ce vor face în continuare, eu vă spun, să dea Dumnezeu să nu fie așa, dispar niște pomicultori, dispar niște producători de mere," spune Ion Florea, producător de mere.
"Procesatorii asta au menționat foarte clar: că vor aduce măr din Republica Moldova, din Polonia și din Ungaria, că e o abundență, o supraproducție și, prin urmare, lucrează pe stoc, și atunci nu pot oferi decât acest preț derizoriu," a adăugat directorul Stațiunii de Cercetări Pomicole Fălticeni.
În lipsa unei piețe de desfacere covenabilă, merele recoltate la Suceava riscă să se strice. Numai la stațiunea pomicolă de aici de la Fălticeni s-au recoltat deja peste 100 de tone de mere iar, în final, vor fi peste 1.200 de tone. Fructele vor fi ținute pe rampe dar și în depozite până când prețul merelor se va regla sau până când statul va găsi o soluție pentru acest domeniu.
"La momentul ăsta le recoltăm și le stocăm pe pistă, apoi în depozit, dar vă imaginați că vorbim de un produs perisabil. Mărul de industrie se depreciază cantitativ și calitativ," a adăugat Anca Gheorghiu.
Producătorii de mere speră la un ajutor de la bugetul de stat pentru a nu intra în faliment.