Cei patru elevi din satul sucevean Dîrmoxa au unde merge la cursuri datorită învățătoarei lor care le-a construit o sală de clasă chiar în curtea propriei case. Pentru că școala din sat este într-o stare avansată de degradare Ionela Păcuraru a ținut iniţial orele în sufrageria ei, apoi, pentru că se apropia concediul de maternitate, a decis, împreună cu soţul ei, să caute o soluţie.
“Era bucătăria începută și între timp am aflat că sunt însărciantă, și atunci unul pe altul ne-am îndemnat, hai să grăbim lucrurile aici, nu mai facem altceva și cu ajutorul părinților și al ui Tudor am reușit să facem cât se vede,” povesteşte învăţătoarea.
Cu geamurile și ușa luate pe datorie, sala de clasă nu este gata încă, mai trebuie făcută instalația electrică, baia și câteva finisaje dar oferă acum condiții mai bune decât orice școală din mediul rural.
“Instalatorul mi-a spus că mai trebuie un boiler prin care trebuie să circule apa,” a spus Ionela Păcuraru.
În ajutor a sărit toată comunitatea:
“Situație limită și trebuie să ne ajutăm unii pe alții. Dacă doamna învățătoare este în situația asta, am acceptat să vin în locul ei ca să nu trebuiască luați copiii și duși în altă parte, desființat postul.”
“Ce să facem, uite, ducem lemne. Cum să nu fim bucuroși că au copiii unde învăța,” spun localnicii.
Cele mai fericite sunt elevele care învață aici: Denisa, Roxana, Florentina și Cosmina. Cea mai mică dintre ele este în clasa pregătitoare, două în clasa întâi şi una în clasa a treia.
“ - Cum e aici la școală? - E foarte bine,” a răspuns Roxana.
“ - La școală în vale cum era? - Era frig, frig, nici nu aveam apă măcar,” îşi aminteşte Denisa.
“Săreau șobolani de pe dulapuri. Aici este mai bine pentru că este mai cald, în prima zi era rece,” spune Florentina.
“E căldură, e frumos,” a adăugat Cosmina.
Cea mai apropiată școală este la Broșteni, în centrul orașului de care aparține satul Dîrmoxa. Naveta până acolo ar fi chinuitoare în codițiile în care drumul este aproape impracticabil.
Pe lângă cele patru fete, la Dîrmoxa mai sunt 12 copii mai mici care vor mege dea anul viitor la școală.