Următorul sezon rece ar putea fi un test de rezistență pentru sute de familii din Siret județul Suceava deoarece locuințele nu vor mai fi încălzite de la sistemul public.
Adrian Popoiu, primarul orașului Siret: “Am fost nevoiți să închidem de anul acesta sistemul de furnizare a energiei termice. Rămân neacoperite o serie de instituții publice din oraş...Spitalul de boli cronice, azilul de bătrâni, grădinița, școala Generală Petru Mușat și mai sunt câteva instutuții pubice, primăria orașului Siret, Casa de Cultură și Biblioteca.”
Liliana Mocrei, director adjunct Școala Gimnazială Petru Mușat Siret: “Nu există posibilitate, nu avem bani și pentru altă centrală acolo și primăria a zis tot că nu are cu ce să ne ajute.”
Angajații din primărie se gândesc deja cum vor face față situației: “Ne vom descurca într-un fel sau altul... O să-mi iau două paltoane în plus și o să lucrez la primărie în continuare.”
S-a ajuns la această situație după ce, în ultimii ani, tot mai mulți localnici s-au debranșat de la sistemul centralizat de încălzire și și-au montat centrale de apartament.
“Era scump și eu nu mă încadram la subvenții, prima dată am avut cu lemne iar acum trei ani am trecut pe gaz deoarece era mai comod.”
“Trebuia să facem un efort să împrumutăm bani și să ne punem centrală, schimbat toată instalația, calorifere, tras gaz că nu aveam gaz și ne-a costa total în jur de 70 de milioane.”
Doar 300 de apartamente, din totalul de 1600 din orașul Siret mai erau iarna trecută racordate la sistemul centralizat de încălzire.
Adrian Popoiu, primarul orașului Siret: “A fost o investiție pot spune negândită foarte bine din punct de vedere economic: Cred că la vremea respectivă nu se gândea decât, să zicem, maxim electoral.”
Asemeni centralelor de la Siret au mai fost construite în județ alte două centrale în Gura Humorului și Câmpulung Moldovenesc, de 21 respectiv 14 milioane de euro, care au fost închise din același motiv: nu mai au clienți.