Pentru cele 450 de locuri de muncă oferite la târg s-au prezentat 350 de persoane, majoritatea proaspăt absolvenţi de liceu. Chiar dacă ofertele au fost diversificate, candidaţii nu au fost interesaţi de locurile de muncă puse la dispoziţie.
Bursa locurilor de muncă din Suceava a fost organizată după ce mai mulţi angajatori din domeniul confecţiilor s-au plâns că nu reuşesc să recruteze suficient personal pentru a face faţă comezilor. Chiar şi aşa, târgul a fost o dezamăgire, spun ei.
"Din păcate s-au prezentat foarte puțini, în special necalificaţi. Deşi oferta noastră este destul de atractivă nu sunt interesaţi să lucreze. Majoritatea doresc ajutor social, ajutor de şomaj,"consideră Rodica Căloiu, responsabil resurse umane în cadrul unei firme prezentă la târg cu o ofertă de 400 de locuri de muncă.
"Am întâlnit copii cărora le-am spus că noi îi ajutăm să învețe meseria asta că-i de viitor și se câștigă chiar foarte bine, ei nu, cu totul vor altceva. Nu vor să muncească, pur și simplu," a adăugat Vasile Dochiță, angajator.
O explicaţie pentru dezinteresul tinerilor vine de la Mirela Adomnicăi, directorul Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă: "Este o problemă în ceea ce priveşte organizarea unei forme speciale de învăţământ cu calificare în domeniul confecţiilor, probabil tocmai din cauza unei nedrepte lipse de atractivitate pentru acest domeniu."
Un loc de muncă în domeniul confecţiilor, în Suceava, este remunerat cu salariul minim pe economie pentru angajaţii începători necalificaţi şi până la 1.500 de lei plus bonuri de masă pentru angajaţii cu experienţă.