Spitalul de Pediatrie din Iaşi, unitate la care ajung copiIi din toată Moldova, nu a avut niciodată un aparat de rezonanţă magnetică. Lunar, peste 50 de pacienti ar avea nevoie de investigatii, însă medicii îi trimit la o altă unitate pentru a beneficia de analize. Situaţia îi neumulţumeşte pe părinţi.
"Trebuie să mergem numai la particular, nu prea e bine cred, nici pentru copii, nici pentru noi. Mai ales că e într-un oraş aşa mare mi se pare normal să fie."
"Dacă lipseşte într-un spital un dispozitiv important şi mergi la alt spital acolo sunt alte grupuri de pacienţi. Trebuie neapărat să facă tot posibilul mai ales la copii este cel mai important."
"E greu, ne e greu, asta e situaţia în România şi n-avem ce să facem."
Medicii spun că aparatul cu rezonanţă magnetică este extrem de necesar unităţii medicale.
Gabriela Buhuşi, medic primar radiologie şi imagistică: "afecţiunile sunt multiple, mai ales în ceea ce priveşte sistemul nervos central. Sunt leziuni care la examinarea CT nu se văd, deci un examen CT poate să iasă perfect normal, dar examinarea IRM ar putea pune în evidenţă leziuni fine."
Aparatul este extrem de costisitor, costa un milion de euro, iar conducerea spitalului de pediatrie din Iaşi ia in calcul accesarea unor fonduri europene pentru a-l putea cumpăra.
"Pentru dânsul trebuie făcută o construcţie specială fiind un aparat extrem de greu, planşeul spitalului nu suportă o asemenea greutate şi atunci va trebui făcută o construcţie uşoară cu destinaţie clară strict pentru RMN," a spus Radu Terinte, managerul Spitalului de Pediatrie ''Sfânta Maria'' Iaşi
Anual, la Spitalul de Pediatrie din Iaşi sunt trataţi peste 20.000 de copii din Moldova.