Spitalul ”Sfântul Spiridon” este singurul loc din regiunea Moldovei unde sunt trimiși pacienții cu arsuri. De cele mai multe ori, aceste cazuri sunt redirecționate către Spitalul de arși din Capitală, pe baza unui protocol între cele două spitale. Iar situația este asemănătoare în cazul tuturor spitalelor din țară.
”La Bucureşti suntem la limita limitelor şi medicii din străinătate vor constata ce constatăm şi noi, că nu avem condiţii. Practic, orice ars mare, peste 50%, în România nu are condiţii decente de supravieţuire, ca să nu ne mai ascundem după deget. Nu în Iaşi, în România,” a spus prof.univ. Dragoş Pieptu, chirurg plastician.
Medicii recunosc faptul ca șansa unui pacient cu arsuri este retezata din start dacă e tratat într-un spital din afara capitalei. Asta din cauza lipsei unor spații adecvate, dar și a aparaturii.
”Funcţionăm în condiţii improvizate, avem doar 5 paturi izolate pentru cazurile mari de arsuri. Am avut o înţelegere cu Ministerul Sănătăţii ca să tratăm arsuri până la procentul de 20% maxim, iar restul să le trimitem la Bucureşti. Dacă s-ar întâmpla la Iaşi în această perioadă un accident colectiv, n-am avea evident posibilitatea reală să ne ocupăm de un accident colectiv de asemenea proporţii,” a spus prof. univ. Teodor Stamate, șeful Clinicii de Chirurgie Plastică Spitalul ”Sfântul Spiridon”.
Diana Cimpoeșu, coordonator SMURD, regiunea Nord Est: ”transferăm pe cale aeriană pacienţii cu arsuri majore, inclusiv cu arsuri de căi aeriene. Sunt în fiecare an câteva zeci de pacienţi. 95% din aceste transferuri s-au făcut cu elicopterul SMURD.”
Iar situația nu se va schimba curând. Spitalul ”Sfântul Spiridon” lucrează de trei ani la amenajarea unei secții pentru tratarea pacienților cu arsuri grave.
”Acum, concret, ne aflăm în faza în care secţia clinică aşa cum a fost ea proiectată este undeva la 75% finalizată, lucrările sunt acum în desfăşurare, mai avem alocată de Ministerul Sănătăţii suma de 5 milioane lei şi se lucrează. Preconizez că vor fi gata undeva în vara anului viitor,” a spus ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului ”Sfântul Spiridon”.
Mai trebuie însă bani. Aproximativ 7 milioane de lei pentru ca secția de arsi să poată fi dată în folosință la Iași.
”Aeroportul e cel mai bun lucru pe care îl avem în Iaşi, noroc că pot pleca repede. Sfatul meu ar fi să plece repede din ţară,” a spus prof.univ. Dragoş Pieptu, chirurg plastician.
La Spitalul ”Sfântul Spiridon” din Iași ajung anual 250 de pacienți cu arsuri, iar un sfert dintre aceștia sunt în stare gravă.