Nevoia de mai mulți asistenți sociali și numărul mare de copii care au nevoie de măsuri de protecție socială au fost principalele probleme discutate în dezbaterea „Adopţia, o altă cale firească de a deveni părinte”.
„Asistenţii maternali sunt circa 13.000, deci sunt asistenţi maternali care au doi, trei copii şi ca număr de personal circa 33.000 de mii de salariaţi în tot sistemul de asistenţă socială, asta inclusiv adulţii, inclusiv persoane cu dizabilităţi. 33.000 în total. Din păcate însă şi aici e un semnal pe care vi-l fac. Din cei 33 de mii sub o mie sunt asistenţi sociali,” a explicat Bogdan Panait, președintele Oficiului Român pentru Adopție.
„Avem la ora actuală în sistem rezidenţial circa 1.200 de copii, că sunt în module familiale, în căsuţe de tip familial sau în centre clasice, mai puţin contează. Avem 1.200 de copii în asistenţă maternală, încă circa 1.300 şi ceva în plasamente familiale la familie extinsă sau rude sau alte persoane. Deci Iaşul a fost tot timpul din păcate pe primul loc în ţară la măsurile de protecţie specială,” a spus Ion Florin, Director DGASPC Iași.
La dezbatere au participat studenţi ai Facultăţilor de Asistenţă Socială, Psihologie şi Drept, mulți dintre ei dornici să devină viitori asistenţi sociali.
„Dacă veţi opta pentru această profesie la început, normal nu veţi avea experienţă. Însă sinceră să fiu, câteodată acesta este un lucru bun. Oamenii care sunt noi sunt mult mai motivaţi şi mult mai determinaţi să schimbe lucruri,” i-a atenționat Ramona Popa, psiholog în cadrul Oficiului Român pentru Adopție.
„Este un câştig atât pentru studenţii de la asistenţă socială cât şi pentru cei de la psihologie. În sală au fost participanţi şi de la Facultatea de Drept pentru că trebuie o echipă multidisciplinară. Nu putem să abordăm problema adopţiei dacă nu avem un cadru juridic corespunzător sau dacă asistentul social nu ştie care este acel cadru juridic, înseamnă că nu şi-a făcut meseria până la capăt,” a punctat Anca Tompea, profesor la Universitatea Petre Andrei.
În prima jumătate a acestui an, Tribunalul Iaşi a aprobat doar 13 dosare de adopţie. Tot în acest interval au fost înaintate către instanţa de judecată 128 de cazuri.