A fost nevoie doar de o oră de discuții pentru ca reprezentanții primăriei, ai societății care se ocupă de încălzirea orașului și cei ai asociațiilor de locatari să pună la punct planul care ar trebui să facă ordine în sistemul de alimentare şi facturare a consumului de agent termic. Ca să nu mai apară sume aberante la întreținere, vor fi daţi afară administratorii incompetenţi iar firmele care se ocupă de facturare şi de administrarea blocurilor vor fi permanent supravegheate.
„Vom continua să sancţionăm pe cei care nu respectă legea, cei care nu ţin de punctul de vedere al locatarului, cei care nu respectă dreptul locatarului. Vom veni cât se poate de aproape de ei cu toate aceste documente, inclusiv un regulament de funcţionare al asociaţiilor de proprietari,” a declarat Mihai Chirica, viceprimarul Iaşiului.
În municipiul Iaşi sunt peste 36 de mii de apartamente racordate la reţeaua comună de alimentare cu agent termic și, în fiecare iarnă Primăria primeşte un noian de reclamații legate de facturile la încălzire. Vizate sunt în primul rând firmele care se ocupă de repartitoare.
„Una din probleme e calculul suprafeţei echivalente termic care nu este făcută bine şi aici atributul măsurătorilor este al asociaţiei de locatari şi firma de repartitoare trebuie să facă calculul. După aia, nu verifică repartitoarele. Se face o dată pe an în fiecare apartament,” a spus Bogdan Panţiru, director executiv ANRSC.
„Noi încercăm să organizăm acest grup de lucru format din operatorul de termoficare, municipalitate, societăţile de repartizare costuri şi administratori pentru ca legea să fie respectată şi pentru a învăţa împreună cum să facem o repartizare corectă a costurilor cu încălzirea,” a precizat Marek Zdanowicz, director general Dalkia.
Reprezentanții municipalității promit că anul acesta va fi prima iarnă în care facturile la întreținere nu vor mai încărcate.