Înfiinţat în anul 1964, Colegiul “Emil Racoviță” a devenit în cinci decenii de activitate o şcoală de prestigiu.
“Este un liceu care a pornit de la marginea Iaşiului, pe atunci era chiar bariera unde se termina Iaşiul şi care într-un timp relativ scurt a ajuns să fie reprezentativ pentru învăţământul ieşean fiind în competiţii pe picior de egalitate cu două licee de peste 180, respectiv 120 de ani,” povesteşte Seryl Talpalaru, fost director al Colegiului “Emil Racoviţă”.
În 1989, un elev al Colegiului “Emil Racoviță”, acum cercetător în Franța, a fost primul câștigător al unei medalii internaţionale la chimie din judeţul Iaşi.
“Sufleteşte mă leagă foarte mult de liceul, colegiul Racoviţă pentru că aici mi-am petrecut anii adolescenţei, am rămas în legătură cu foşti colegi, chiar am rămas prieten cu mulţi dintre ei şi mă gândesc cu mult drag la foştii profesori,” a spus Narcis Avarvarei, absolvent.
Natalia Baltă, profesor de chimie: “Lucrând, muncind cot la cot cu elevii am reuşi să mă apropii de un grup de copii care au început să participe la olimpiade, erau olimpiadele mai la început şi aşa a apărut primul olimpic internaţional al judeţului Iaşi la chimie.”
De la înfiinţare şi până astăzi, colegiul ieşean a adunat peste 42 de medalii la olimpiadele internaţionale, cele mai multe la chimie.
Paula Gavrilescu, directorul Colegiului Emil Racoviță: “Numărul cel mai mare de persoane care au confirmat este din rândul medicilor. Într-adevăr, şcoala noastră cred că s-a remarcat prin numărul mare de absolvenţi ai Facultăţii de Medicină.”
Dragoş Negru, absolvent: “În 1982 am absolvit, categoric eu am absolvit clasa de chimie-biologie, sunt doctor, sunt radiolog, sunt şeful clinicii de radiologie de la spitalul Sfântul Spiridon şi în mod determinant mi-au marcat viaţa cei patru ani petrecuţi la Colegiul Racoviţă.”
Manifestarile jubiliare de la Colegiul “Emil Racoviţă” vor continua până la sfârşitul săptămânii.