Cu acoperişul găurit de trei săptămâni în urma unei căderi puternice de grindină, şcoala cu clasele I-VIII din localitatea Rediu este în imposibilitatea de a-şi primi elevii în septembrie. Ce nu a distrus gheaţa, a avariat ploaia care a pătrus fără probleme în sălile de clasă. Iar bani de reparaţii nu sunt.
Ștefan Paraschiv, viceprimar Rediu: "peste 50 de mii de euro costă, în urma expertizei făcute de expert. - Primăria are acești bani? - Nu avem, nu avem bugetul și puterea de a ...atâți de mulți bani, nu avem cum să facem noi lucrarea pe banii noștri."
La şcoala din Rediu sunt înscrişi 220 de elevi. Din toamnă, o parte dintre ei vor învăța la grădinița din comună , iar restul vor fi trimiși, temporar, la școlile din comunele învecinate.
"Vom demara cursurile, chiar dacă în trei schimburi , cum am gândit deja, că trebuia să ne gândim și la asta. Problema este interioriul, sălile de clasă, care s-au deteriorat la ploiele ulterioare," Ana Ciobanu, directorul școlii.
În situaţii dificile sunt peste o treime dintre şcolile din judeţul Iaşi. Aproape 200 de unitaţi de învăţământ se află încă de anul trecut în atenţia Direcţiei de Sănătate Publica din cauza condiţiilor improprii pentru elevi
Liviu Stafie, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi: "principala problemă a fost apa, alte probleme care au fost depistate în cursul anului 2014 s-au referit la clădirile necorespunzătoare, neconforme, mobilierul vechi, iluminatul artificial necorespunzător conform normelor, o serie de clădiri care au fost revendicate, grupuri saniatre vechi de tip latrină fără apă curentă pentru spălatul mâinilor."
În şcolile care nu vor reuşi să remedieze problemele până la începerea anului de învăţământ, cursurile se vor ţine pe răspunderea cadrelor didactice.