Studenții de la Facultatea de Medicină Dentară din Iași fac practică pe un echipament special, unic în România, care imită un pacient real. Cele 11 manechine, aparatură de ultimă generație asistată tridimensional, mai există doar în Statele Unite, Franța și Ungaria.
„Ne ajută să ne perfecţionăm şi să reuşim să lucrăm cu mai multă precizie, fără să greşim în cazul practice la pacienţi reali," a spus Mihaela Satuha, una dintre studentele care au beneficiat de proiectul european.
Modalitatea ultraperformantă de învățare este completată și de o platformă online pentru cursuri şi evaluare.
„O putem accesa de acasă şi este interactivă, are foarte foarte multe imagini şi e mult mai uşor să înveţi prin imagini şi întrebările de la sfârşit ne ajută să ne verificăm cunoştinţele dobândite," a completat o altă studentă, Andreea Oprescu.
Dotările au fost obținute prin proiecte europene și au scopul de a pregăti minuțios studenții, astfel încât, la finalul studiilor universate, să poată profesa la standardele cele mai înalte.
„Avem certitudinea că în final aceştia vor dobândi calitatea de a practica poate cele mai dificile manopere imediat după ce au înregistrat punctajul maxim," a declarat Norina Forna, decan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi.
„Astfel de proiecte ce fac? Pe de o parte cresc pregătirea practică a viitorilor medici, pe de altă parte, lucrul este foarte important, integrează învăţământul de medicină dentară cu practica propriu zisă. Aţi văzut participanţi sunt cabinete ale medicilor," a spus Vasile Astărăstoae, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi.
Cele două proiecte implementate cu ajutorul fondurilor europene au o valoare totală de aproape 30.000 de lei.