În mai bine de patru ore de muncă în aer liber la temperaturi de peste 40 de grade celsius, angajaţii unei firme de construcţii nu au primit nici măcar o picătură de apă. Dirigintele de șantier, cel care trebuie să se asigure că oamenii au condiții de muncă, încearcă să găsească scuze:
" - De ce nu ați dat apă angajaților până acum? - Dar le-am dat, vreți să vă arăt bidoanele? - Păi ați spus că nu ați cumpărat până acum. Arătați o factură, niște bonuri care să arate că ați cumpărat."
Alt șantier, aceleași nereguli. Angajații încearcă să-şi revină stând la umbră. Apă n-au primit, deși muncesc de cinci ore.
" - De la Inspectoratul de muncă suntem. Răspundeți de lucrările astea de aici? - Da. - Cu apa minerală la oameni cum e? - La angajați? - Nu le acordați apă minerală? - Ba da, dar să vină șeful mare. - Șeful mare distribuie apa? - El a rămas să aducă din urmă. - Păi, e ora 12:00, e pauza de masă, până acuma trebuiau să aibă. - Păi, da..."
"Lucrăm, ne mai dăm la umbră, cum putem și noi să suportăm, nu mai putem," spune un muncitor.
Lagardini Bălăiță, inspector ITM Bacău: "trei firme din cinci prezintă deficiențe. Amenzile vor fi acordate mâine și poimâine pentru că vom încheia actul cu administratorul societății vor fi între 3.000 și 6.000 lei pentru lipsa acordării apei minerale și între 4.000 și 8.000 de lei pentru neutilizarea sau nedotarea cu echipament de protecție."
Angajaţii Inspectoratului Teritorial de Muncă au verificat 13 agenți economici, însă controalele vor continua și joi.