Roşia-cartof, planta creată de un legumicultor din Neamţ

Data publicării:
rosia cartof

Un localnic din judeţul Neamţ şi-a propus să revoluţioneze piaţa legumelor. În grădina şi serele sale din comuna nemţeană Bălţăteşti, bărbatul a reuşit să scoată cartofi şi roşii din două tulpini altoite.

“Altoirea se face foarte simplu, eu folosesc altoirea în V. Se decupează în V tulipna cartofului și în V invers tulpina roșie, când roșia e atât, se prinde cu o clemă, se ține o săptămână la întuneric, la răcoare pentru a a se suda locul altoirii, după care se scoate afară,” explică Vali Cucu, legumicultor.

Prin această metodă, bărbatul reuşit să obţină o legumă din care în sol să iasă cartofi, iar la suprafaţă roşii. El spune că după ce a altoit tulpinele de cartof şi roşii le-a aşezat într-un vas mare pentru ca planta să aibă apă.

“Cartoful se dezvoltă în pământ, tuberculul, are nevoie de planta exterioară pentru procesul de fotosinteză și asta e roșia care e altoită, ăsta e sistemul de creștere, fără frunzele exterioare nu s-ar dezvolta cartoful în pământ.”

Bărbatul spune că este îndrăgostit de botanică şi aşa a ajuns să obţină tot felul de sortimente legumicole. În serele sale se găsesc alte 60 de soiuri de roșii, mare parte dintre ele fiind aduse din străinătate. Printre acestea, fermierul a reușit să creeze condiții pentru roșiile copac.

“Un soi din 1937 pe care l-am achiziționat din Italia, tot prin schimburi de semințe, foarte productivă dar merge mai mult în vase; în câmp nu dă productivitate extraordinară. În fiecare an, din 3 vase obțin 45-50 de kilograme de roșii.”

Cartoful roşie nu a fost scos pe piaţă. Deocamdată legumicultorul vrea să vadă cu exactitate ce producţie ar putea obţine de la planta altoită, după care, întreaga producţie să o folosească pentru consumul propriu. Bărbatul vrea să câştige şi bani din invenţia sa, dar nu prin vânzarea produsului finit, ci a semninţelor obţinute din acesta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri