Centrala de cogenerare din Gura Humorului a fost dată în funcțiune în 2009, dar s-a dovedit nerentabilă. Decebal Gherghel, viceprimarul orașului Gura Humorului: "După doi ani de zile, această centrală a fost oprită datorită costurilor foarte mari de întreținere. Randamentul și eficiența ei erau minime iar costurile de întreținere foarte mari."
Centrala termică a fost proiectată să încălzească 2.200 de apartamente și cele aproape 20 de sedii de instituții din Gura Humorului. Doar că din momentul realizării studului de fezabilitate până la inaugurare au trecut 9 ani, iar între timp peste 90% dintre localnicii de la bloc și-au montat centrale proprii de apartament. "Au început să alimenteze, dar, pentru că erau puțini racordați, era mult mai scump prețul gigacaloriei la această centrală decât consumau oamenii în casă individual,"a explicat Magdalena Stejaru, președinte asociație de proprietari.
Proprietarii de apartamente din Gura Humorului spun că nu s-ar întoarce sub nicio formă la sistemul centalizat de încălzire.
Banii îngropați în investiția de la Gura Humorului nu vor mai putea fi recuperați. Pentru creditul de 22 de milioane de euro Ministerul de Finanțe plătește anual 2 milioane 600 de mii de lei rata la bancă și mai are de plătit încă 10 ani.