Ministerul Dezvoltării va aloca finanţare, pentru reabilitarea a 16 cămine culturale din Iași. Nimic greşit până acum, doar că aceste clădiri sunt construite în comune unde nu sunt drumuri, dispensare sau școli, cum este exemplul comunei Costuleni.
În comună a început construcția unei școli în care ar trebui să învețe 100 de elevi. Primăria are nevoie de 400 de mii de lei ca să finalizele lucrările, dar în ultimii trei ani bugetul alocat a fost 0 lei.
Între timp, elevii învaţă carte în şcoala veche.
Pentru că spațiul este mic, elevii învață în schimburi, cei de la grădiniță și clasa pregătitoare vin la școală dimineața, celelalte clase după-amiaza.
Școala începută și neterminată a fost transformată în depozit de alimente.
În comuna Costuleni nu există nici reţea de apă potabilă, iar drumurile care fac legătura între sate abia sunt pietruite. ”Ne-am dori apă potabilă”, a spus un localnic. ”În primul rând drumurile de la ţară sunt foarte proaste şi asta ar trebui prima dată şi prima dată făcut, să fie o legătura între comune”, a spus alt sătean.
Dacă banii vin doar pentru căminul cultural din sat, primarul Dumitru Harabagiu spune că nu poate face alte promisiuni decât, spectacole cât mai dese: ”Să aibă oamenii şi tineretul unde să se adune. Să-i las numai în crâşme, în baruri? Asta este moda acum, dar eu am să-i adun mai mult lângă mine.”
Costurile pentru reabilitarea unui cămin cultural ajung în medie la două milioane de lei.