Melexina Ciobanu a aflat în urmă cu trei luni că suferă de cancer de tiroidă, iar zilele viitoare urmează să fie operată. Vestea că după intervenţia chirurgicală trebuie să meargă până la centrul din Cluj pentru două săptămâni ca să beneficieze de tratament cu iod radioactiv a dezarmat-o. Femeia mărturiseşte că nu are bani nici măcar pentru transport: "Bani n-am că am 4 milioane, dar pentru aşa ceva poate se va găsi de la copii, dacă mă vor ajuta copiii..."
În această situaţie se află sute de persoane din judeţele Moldovei. Cum aceasta este zona cu cei mai mulţi bolnavi de tiroidă, şi toţi vin pentru operaţie la Iaşi, de mai bine de doi ani autorităţile plănuiesc înfiinţarea unui centru de tratament postoperator cu iod radioactiv. Specialiştii nu au identificat însă un spaţiu adecvat. Iniţial, unitatea trebuia înfiinţată la Institutul Regional de Oncologie Iaşi, dar, pentru că nu respectă criteriile, s-a renunţat la proiect.
Eugen Carasevici, coordonator tehnic şi ştiinţific al proiectului: "Spaţiul trebuie amenajat după standarde foarte speciale pentru astfel de servicii de tip medicină nucleară. Trebuie identificat un spaţiu adecvat, un proiect de finanţare, sigur că foarte important personalul care va urma să lucreze acolo."
După operaţie, tratamentul cu iod radioactiv se impune în 90 la sută din cazuri. În caz contrar, există pericolul unei recidive. "Pacienţii trebuie să urmeze un tratament cu iod radioactiv pentru a steriliza orice urmă de ţesut tiroidian restant sau diseminat, plecat la distanţă," a explicat Alin Vasilescu, medic specialist chirurg la Clinica I Chirurgie a Spitalului ''Sfântul Spiridon'' Iaşi.
Specialiştii cred că radiaţiile rezultate în urma accidentului nuclear de la Centrala Atomoelectrică Cernobîl din 1986, când toată zona a fost contaminată radioactiv, a influenţat creşterea numărului de bolnavi. Medicii spun că aceste afecţiuni pot fi prevenite printr-un consum raţional de sare iodată, de 6 grame pe zi la un adult.