Pe durata caniculei, specialiștii recomandă populației să evite expunerea la soare între orele 10 -18. În această perioadă, vestimentaţia trebuie să fie lejeră şi în culori deschise la culoare, iar hidratarea este obligatorie. Trebuie să consumăm cel puţin doi litri de apă pe zi dar și fructe și legume bogate în vitamine.
Anda Dumitrescu, purtător de cuvânt la Direcţia de Sănătate Publică Bacău: "în cazul apariției insolației, manifestată prin dureri de cap amețeli, frisoane, greață este necesar ca persoana în cauză să se așeze imediat la umbră, să-și stropească fața cu apă rece și să-și facă ventilație câteva minute, în cazuri mai grave să se adreseze celei mai apropiate unități medicale."
Persoanele care suferă de boli cronice trebuie să respecte tratamentul.
"Persoanele cele mai vulnerabile sunt, în general, bătrânii sau adulții peste 50-60 de ani, din cauza afecțiunilor cronice pe care le au și din cauza faptului că se deplasează mai greu și, chiar dacă reușesc să plece de dimineață către obiectivul pe care îl au, nu reușesc să se întoarcă în orele de vârf și îi prinde amiaza pe străzi și atunci sunt expuși la căderi, lipotimii și alte stări," a explicat Georgiana Andronic, medic la Serviciul Județean de Ambulanță Bacău.
În Bacău, joi, temperaturile au crescut până la 39 de grade, mai mult comparativ cu începutul acestei săptămâni. Persoanele care nu au putut suporta căldura din apartamente, s-au ferit de razele soarelui la umbră, în parcurile din oraș.
Canicula va persista şi vineri, însă nu este exclus ca meterologii să prelungească avertizarea meteo și pentru următoarele zile. Tocmai de aceea, pe lângă aceste sfaturi, specialiștii recomandă ca, în această perioadă, să evitați să cumpărați alimente din spații expuse la soare pentru că riscaţi să vă îmbolnăviți.