Pentru zeci de mii de elevi din județul Iași, rechizitele gratuite sunt o soluție salvatoare. Vorbim de copii în familiile cărora singurele venituri sunt cele provenite din ajutorul social sau din alocații. Părinții recunosc că fără sprijinul de la stat nu și-ar putea trimite copiii la şcoală.
„Ceva trebuie să facem ca să trimitem copiii la şcoală, mai ales că învaţă bine. Din clasa I până acum, în a VI-a, a luat numai premiul întâi. Deci nu are rost să o împiedic, să pun piedică acum. Trebuie să fac ceva ca să o trimit mai departe, să se ducă la şcoală,” spune unul dintre părinți.
„Îmi este greu că nu am cu ce, nu are posibilitate bună aşa, pentru şcoală. Să aibă de toate, adică: îmbrăcămintea, încălţămintea, rechizite ce mai cere la şcoală, nu prea le am,” a spus un alt părinte.
Potrivit unei statistici, aproape jumătate dintre elevii din România provin din familii sărace. Cei mai mulţi sunt din Moldova.
„Când se apropie anul şcolar, prima întrebare a părinţilor, în afară de „când este deschiderea oficială", dacă s-au primit rechizite şi dacă le dau copiilor. Majoritatea sunt neangajaţi și, lucrând acasă, nu au financiar posibilitatea să susţină copii să meargă la şcoală,” a explicat Irina Lupu, directorul Şcolii Generale Aron - Vodă din Aroneanu.
Valoarea maximă a fiecărui pachet de rechizite este de 25 de lei pentru un elev din învăţământul primar şi 30 de lei pentru un elev din învăţământul gimnazial.