În focarul de rabie, 9 persoane au avut nevoie de asistență medicală. Una dintre ele a fost chiar atacată și mușcată de pisica depistată cu turbare.
„Direcția de Sănătate Publică a efectuat o anchetă epidemiologică, în urma căreia am stabilit persoanele care au intrat în contact direct cu animalul bolnav în vederea unui tratament specific sub supravegherea medicului infecționist. Și în urma acestei anechete putem spune că nouă persoane au efectuat deja vaccinarea respectivă,” a declarat pentru Digi24 Iași Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al DSP Iași.
În zilele următoare, hingherii vor verifica toți câinii din cartierele Nicolina și Cantemir, iar în cazul în care vor depista animale cu rabie acestea vor fi eutanasiate.
„Vom străbate tot perimetrul cuprins între Calea Galății, Petre Șchiopu, Împăcări, deci tot cartierul Nicolina 1, care se închide cu Nicolaie Iorga și zona dintre Șoseaua Națională și Nicolaie Iorga, deci e vorba de Decebal - Cantemir,” a anunțat Cătălin Creangă, director adjunct al Salubris Iași.
Rabia poate fi ușor evitată prin vaccinare iar în cazul în care cineva intră în contact cu saliva animalului bolnav trebuie să i se administreze imediat vaccinul antirabic. Altfel, virusul este mortal. Medicii atrag atenția că purtătoare pot fi toate animalele, chiar și cele domestice.
„Oricând avem de-a face cu astfel de mușcături sau zgârieturi, trebuie să ne prezentăm la medicul infecționist. De subliniat că profilaxia este foarte importantă, întrucât afecțiunea este mortală categoric,” a declarat Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.
Medicii recomandă ca persoanele care au fost mușcate de animale să se prezinte de urgență la Cabinetul Antirabic din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase, situat pe strada Octav Botez nr. 2 din Municipiul Iași.
CITEȘTE ȘI:
Focar de rabie în municipiul Iași. O pisică turbată a mușcat o persoană. Alți 8 ieșeni au fost vaccinați
Tot mai multe focare de rabie în Iași
Carantină de rabie în județ