Progrese remarcabile în cardiologie. În România, a scăzut mortalitatea în rândul pacienţilor cardiaci

Data publicării:
congres cardio ion pop de popa

Părintele chirurgiei cardiovasculare în România a povestit despre perioada în care a trebuit să se lupte cu sistemul sanitar românesc pentru a putea ajunge la rezultate remarcabile. Ioan Pop de Popa, considerat drept unul dintre pionii de bază în acest domeniu, a rememorat trecutul şi l-a comparat cu prezentul. Astfel, medicul şi-a amintit că anul 1970 a reprezentat anul crucial în care lucrurile s-au schimbat la noi în ţară. Chirurgia cardiovasculară a evoluat şi din 1970 şi până în prezent au fost făcuţi paşi importanţi în reducerea mortalităţii în rândul pacienţilor cu afecţiuni cardiace.

"Am fost vizitaţi de o serie de colegi cu care am muncit în State, cărora nu le venea să creadă că de la nivelul unei mortalităţi de 62 la sută, era la noi în ţară atunci, am ajuns la o mortalitate de 4-5 la sută," a explicat Ioan Pop de Popa, medic cardiolog. 

Timp de aproape jumătate de secol toate eforturile depuse au indicat un imens progres in chirsurgia cardiovasculară. În tot acest timp, profesorul Ioan Pop de Popa a înfinţat Centru de Boli Cardiovasculare la Bucureşti, urmate de alte centre la nivel de ţară. La toate acestea se adaugă 30 de invenţii cu care a reuşit să salveze vieţi.

"Pentru tânăra generaţie a fost un lucru extraordinar de interesant şi nu numai pentru ei. Interesul a fost şi pentru persoanele experimentate în chirurgia cardiovasculară," a explicat Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare Iaşi. 

Congresul de Chirurgie Cardiovasculară, aflat la cea de-a zecea ediţie, a reunit în Capitala Moldovei peste 700 de specialiști în acest domeniu. În cadrul evenimentului s-au dezbătut teme de cardiologie, de terapie intensivă, medicină de familie şi chirurgie vasculară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri