Prof.univ.dr. Stelian Dumistrăcel: ”Românii au trecut de la libertatea de exprimare la libertinajul în exprimare”

Data publicării:
limba romana 2 carte

Sute de anglicisme au intrat în ultimii ani în limbajul curent al multor români. Vorbirea de zi cu zi este afectată și de expresii specifice comunicării pe Internet. Pentru mulți tineri, mai ales, gramatica limbii române este o mare enigmă. Părinții recunosc că trebuie să depună și ei efort pentru ca limba română să nu fie alterată. Soluțiile: copiii să fie puși să citească mai mult, să le fie redus timpul petrecut în fața calculatorului, să fie duși la teatru, la operă.

Profesorul universitar Stelian Dumistrăcel consideră că în 1989 am asistat la o bulversare a limbii române. ”Am putea exprima lucrul acesta cu trecerea de la libertatea de exprimare, la libertinaj în exprimare”, a spus profesorul.

Mai grav este că nu doar vorbirea este afectată, ci și scrierea. Dovadă sunt ”perlele” din tezele ulimelor examene. Tinerii recunosc că sunt foarte puțin interesați să corbească româna corect. ”Tinerii uită de gramatică, încearcă să folosească doar cuvine noi, să fie cool în felul lor”, a spus un adolescent.

Acesta este primul an în care se sărbătoreşte oficial limba română, în urma unei decizii luată de parlamentari în luna martie. Deşi legea prevede că în această zi trebuie arborat Drapelul României şi organizate evenimente consacrate istoriei limbii române, la Iaşi autorităţile nu au dat importanţă evenimentului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri