Primul câine-ghid pentru nevăzători din Moldova. Labradorul îndrumă un bărbat orb din naştere pe traseele necunoscute

Data publicării:
CAINE GHID

Maia, o femelă labrador în vârstă de 2 ani, este singurul patruped din zona Moldovei special dresat să însoţească persoanele cu deficiențe de vedere şi să le ajute să urce și să coboare scări, să circule cu mijloacele de transport în comun și să traverseze strada în siguranță.

Noul ei stăpân este un bărbat de 35 de ani, din municipiul Pașcani, care s-a născut orb. Bărbatul se descurcă să meargă singur pe trasee pe care deja le cunoaște, însă până să o primească pe Maia nu se încumeta să iasă la plimbare în zone cu care nu era familiarizat.

"Sufeream foarte mult că nu reușeam să ajung să-mi rezolv problemele, pentru că nu aveam cu cine și mă rugam de unii și de alții și mă refuzau, iar asta face Maia acum. M-a scăpat de această corvoadă și sunt fericit pentru că mă pot deplasa cu ea în mod necondiționat," spune Petrică Iordache, stăpânul câinelui-ghid. 

Îngrijirea patrupedului nu este costisitoare, însă cheltuiala pentru dresajul lui poate ajunge şi la 8 mii de euro. O asociație din Satul Mare antrenează gratuit acești câini și îi donează nevăzătorilor din țară. Asociația funcționează, însă, pe bază de donații și nu poate face față tuturor cererilor.

"Selectarea și pregătirea câinelui este foarte severă, pentru că trebuie să lucrăm cu câini foarte echilibrați. Lucrăm cu labradori retriveri și golden retriveri, aceste două rase sunt cele mai potrivite," a explicat Szabo Szoltan, fondatorul asociației Angel Dog.

Constantin Șoldan, președintele Asociației Nevăzătorilor din Iași: "Tendința este ca nevăzătorii să-și achiziționeze astfel de câini, sunt cereri foarte multe."

În Iași sunt peste 1.500 de nevăzători şi mulţi dintre ei au vrut să o cunoască pe Maia și să afle cum le poate schimba viața un câine ghid:

"Şi tatăl meu este nevăzător și de asta am venit aici, să mă interesez, să văd ce se poate face și cum se poate face, poate pe viitor, tot printr-o asociație de genul, să îi achiziționez și eu un cățel ghid."

"- V-ați permite costul antrenării? - Nu știu, dar nimic nu-i prea mult pentru fiul meu, aș face pentru el imposibilul."

Pentru că Maia este un câine ghid, legea îi permite proprietarului să meargă însoţit de patruped şi în orice instituție publică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri