Somnoroși și apatici, cu gândul la temele care le vor acapara de acum aproape tot timpul liber, și după o vacanță de două săptămâni, elevii s-au străduit să nu întârzie la prima oră, dar nici nu au încercat măcar să lase impresia că se bucură de revenire.
„A fost bine, chiar bine, dar nu prea vroiam să încep şcoala, deloc. (De ce?) Pentru că nu-mi place şcoala, nu, chiar nu-mi place. Trăsătură de familie, nici lui tata nu i-a plăcut şcoala.”
Părinții s-au asigurat însă că prima zi de școală din noul an va fi una fără incidente deși acceptă că școala este mai mult o obligație decât o plăcere. „(Aştepta să-şi revadă colegii?) Nu prea, nu prea. Nu prea, pentru că le place acasă, la şcoală au treabă şi au treabă şi pentru acasă.”
Mai conștiincioși sunt elevii din clasele terminale, care știu că îi așteaptă câteva luni de foc și un examen la final. Iar profesorii știu însă că mai au mult de recuperat astfel încât elevii să încheie anul cu bine.
„Sper să-i aştepte numai lucruri bune pentru că au dat tezele încă înainte de vacanţă, aşteaptă rezultatele care vor veni în această primă săptămână sau în următoarea. Urmează o evaluare naţională pentru clasele a II-a, a IV-a, a VI-a şi a VIII-a,” a spus Florin Manoliu, profesor de limba română.
Peste trei săptămâni se va încheia primul semestru, iar între întâi și 9 februarie elevii vor pleca din nou în vacanță. Anul școlar se va încheia pe 20 iunie.