Premieră medicală la Iași. Gravidele care vor să nască natural vor primi gaz ilariant, un gaz care provoacă râsul artificial
Data publicării:
Prima care a testat gazul ilariant este Gabriela, aflată la a doua sarcină. Femeia nu va putea uita suferinţa simţită la naşterea primului copil. Cu ajutorul "gazului minune" a scăpat de primele contracții dureroase: ”Dă o stare foarte bună, chiar aş fi interesată de aşa ceva. Am avut dureri şi mi-au trecut, nu e nimic de speriat, foarte ok, chiar aş recomanda şi la alte mămici aşa ceva.”
Medicii spun că amestecul este uşor de administrat şi că este indicat să se folosească chiar de la începutul travaliului. ”Pacienta este cea care îşi dozează singură necesarul, pentru că în momentul în care simte durerea, ea inspiră, trage puternic aer în piept şi după 2-3 respiraţii durerea îi scade la un nivel suportabil sau chiar aproape deloc.”
Gravidele sunt încântate de această metodă, mai ales că nu trebuie să plătească. Medicii speră să încurajeze nașterile naturale. Statisticile arată că jumătate dintre cele 1.200 de gravide care ajung anual la maternitatea Elena Doamna preferă să aducă pe lume un copil prin cezariană. Motivul invocat este teama de durere. Sunt totuși și gravide care nu vor putea primi acest ajutor.
”Ea se aplică unei gravide care are naşterea declanşată şi care nu are anumite contraindicaţii, ne referim la boli cardiovasculare severe, la disfuncţii pulmonare, pentru că este o metodă inhalatorie,” a spus Răzvan Socolov, directorul medical al Maternităţii ''Elena Doamna'' Iaşi.
Gazul ilariant a fost descoperit în 1776 și este folosit de zeci de ani în Statele Unite ale Americii.