Păpușile de la Teatrul Luceafărul din Iași au, fiecare în parte, povești care prind viață în mâinile sculptorilor, croitorilor, regizorilor și actorilor. Un astfel de personaj este sculptorul Constantin Butoi. De mai bine de 15 ani, în atelierul său, se fabrică marionete.
"Pornind de la schiţe, realizăm păpuşile. Ceea ce se vede pe scenă realizăm într-o muncă colectivă, suntem mai mulţi colegi în echipă. Avem colegi foarte creativi, partea de păpuşi şi de structură o creăm noi, după aceea ele merg la croitorie unde colegele noastre creează hăinuţele, se pictează şi în ultima parte vorbim cu actorii, cei care urmează să mânuiască păpuşile ca să stabilim ultimele detalii cu mişcarea pe care vor să o facă la scenă," povesteşte sculptorul.
Constantin Butoi s-a născut undeva în judeţul Prahova, însă este ieşean prin adopție de la vârsta de trei ani. I-a plăcut domeniul artei dintotdeauna. Absolvent al Facultăţii de Arte Plastice, secţia Sculptură, a ajuns să trăiască într-o lume a păpușilor dintr-o întâmplare.
"Chiar din facultate mă gândeam că am să termin şcoala şi nu ştiam ce am să fac. Niciodată nu m-am gândit la acest domeniu deşi stăteam în zonă, veneam des la teatru. Coincidenţa şi întâmplarea a făcut ca acest post pe care am dat concurs să mă aducă în această instituţie."
A creat cu emoţie primele personaje, iar astăzi majoritatea pieselor de teatru au personaje create de el.
Personajul preferat este Pinocchio. Constantin Butoi: "când am venit aici, până am furat meserie, am învăţat de la dânsul pas cu pas, am facut elemente de decor, butaforie. A fost un spectacol, Păcală, au fost create cu emoţii. Erau primele păpuşi create în mare parte de mine. A fost un spectacol reuşit."
Iar sculptura nu este singura pasiune pe care o are. De mai mulți ani este interesat de domeniul roboticii, iar recent a finalizat un mecanism numit polargraf.
Constantin Butoi: "are un card de memorie care preia comenzile şi comandă motoarele, în funcţie de complexitate, de la un sfert de oră şi până la 7-8 ore, sunt niste programe de calculatori care procesează pozele."
Întreaga poveste a sculptorului de la Teatrul Luceafărul, dar și alte subiecte interesante, puteți urmări în emisiunea Turist Acasă.
Reporter: Teodora Tompea
Operator: Ceciliu Tabara
Editor imagine: Ciprian Iacob
Editor text/web: Diana Cîrlan