Peste o mie de nou-născuţi din județul Suceava, mai mici de un an, au rămas fără laptele praf gratuit oferit de stat. Stocurile s-au epuizat la toate primăriile din județ, iar autoritățile estimează că situația se va prelungi până anul viitor.
Elena Mironescu are o fetiță de opt luni pe care nu o poate alăpta și care ar trebui să beneficieze de lapte praf gratuit de la stat. Din noiembrie însă, acest ajutor nu a mai venit. Din bugetul sărac al familiei, femeia a reuşit cu greu să-i cumpere sursa de hrană de care are nevoie:
"53 de lei, patru cutii de lapte, 2 milioane și ceva. Până luna viitoare, până pe 10, când se dă alocația, eu mai am un sfert de cutie de lapte praf, ce pot să dau la fetița asta să mănânce?”
În aceeași situație sunt peste o mie de familii din județul Suceava. În comuna Adâncata, stocul de lapte s-a epuizat de câteva luni, iar părinții, în special cei cu situație materială precară, sunt disperați.
"Nu mi s-o dat, o spus că nu au, n-au lapte praf și nu, nu sunt fonduri, nu sunt fonduri și nu este de unde. Am cumpărat lapte până la urmă, că trebuia să cumpăr, am luat mai pe datorie, mai cum am putut,” povesteşte Marian Voinea.
"E scump că am luat de ăsta bun. Am zis să nu iau din ală ieftin că am zis că poate nu-i bun. Şi băiatul ei ia, dă câte 70 de lei, că-i mai mărișor,” spune Ancuța Rusu, mama.
Viorel Cucu, primarul comunei Adâncata: “Laptele praf ca să-l cumperi din comerț este foarte scump iar nevoia acestor familii este din ce în ce mai mare și nu acoperă cheltuiala din întreaga lună, din veniturile pe care le au să poată cumpăra o cantitate mai mare de lapte praf.”
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Suceava spun că ar avea nevoie de cel puţin 100 de mii de lei pentru refacerea stocurilor de lapte praf, iar banii vor veni abia după ce autoriăţile centrale vor întocmi bugetul pe 2015.
Cătălina Zorescu, director adjunct DSP Suceava: “În prezent, nu există posibilitatea rezolvării favorabile a acestei solicitări, neavâns preranța ca în acest an să mai putem achiziționa lapte praf, așteptăm ca la anul să fie reluat acest program.”
Fiecare bebeluş de la până la un an inclus în programul gratuit, ar trebui să primească lunar între şapte şi nouă cutii de lapte praf.