Călătoria cu telegondola se opreşte în vârful muntelui Cozla, la 800 de metri înalțime deasupra orașului. De la înălțime, panorama este uimitoare. De sus, lecțiile de geografie devin dintr-o dată o poveste pe care orice copil o poate memora cu plăcere și fără efort, altfel decât l-ar putea ajuta banalul manual.
"Este zona României cea mai încărcată de frumusețe georgrafică, naturală, culturală, istorică, religioasă și, ca să îmbin toate aceste discipline, i-am adus aici," explică un profesor sosit pe munte cu clasa.
Turiștii care ajung aici se lasă furați de frumusețea naturii. Unii străbat chiar și sute sau mii de kilometri ca să vadă aceste locuri.
"Minunat, ce să zic, e o priveliște încântătoare pe care merită să o admiri, și să te bucuri de o asemenea vreme, să-ți încânți privirea, și să te simți minunat."
"E foarte frumoasă zona, noi am mai fost și în iarnă, dar, fiind ceață, nu am vazut tot relieful. E splendid! Acum se vede mult mai mult și chiar suntem încântați," spun turiştii.
Doina Anghel, administrator al unei agenții de turism: "Lacurile sunt artificale, formate pe cursul râului Bistrița, de o frumusețe rară, unde, de câțiva ani, sunt și iarna lebede. Este cel mai lung lac din țară, de 38 de kilometri, lacul Bicaz, până la Izvorul Muntelui."
Însă surprizele acestui peisaj natural deosebit nu se termină aici. Piatra Neamț abundă de istorie și cultură. În centru se află Curtea Domnească și Turnul lui Ștefan cel Mare. Este și zona care găzduiește cele mai multe muzee, unele dintre ele unice în Europa, cum este Muzeul de Artă Neolitică Cucuteni.
Anual, peste o sută de mii de turiști, mulți din străinătate, vin să vadă pe viu povestea despre originile omului.