Vlad are 9 ani și a strâns deja 7 medalii, de aur, argint și bronz. Este convins că dacă s-ar antrena într-un bazin de 50 de metri, ar face și mai multă performanță. ”Nu putem înota mai mulţi, trebuie să înotăm neapărat câte doi şi de fiecare dată ne lovim când facem întoarcerea”, a spus olimpicul Vlad Alexandru Eva.
Antrenorul lui Vlad și-ar dori ca în Iași să existe un bazin olimpic. Performanțele pe care le-a obținut cu elevii săi se datorează efortului financiar pe care îl fac părinții. ”Aceşti copii pot evolua într-un bazin de 16 metri, dar pentru a avea performanţe din ce în ce mai bune ai nevoie şi de condiţie fizică pe care o obţii doar în bazine standard pentru competiţii”, a explicat antrenorul Cosmin Ionescu.
La sfârșit de săptămână, copiii fac naveta la Roman, pentru a se antrena în bazinul semiolimpic, de 25 metri. Abonamentul lunar pe care îl plătește un părinte este de 320 lei. ”Este o problemă mare pntru că este foarte mult timp pierdut, foarte multă oboseală şi este și un efort financiar pentru noi. Ca să înoţi o oră, pierzi alte trei pe transport. În acest timp s-ar putea juca, odihni, face lecţii”, a susținut mama lui Vlad, Otilia Eva.
Pe 10 mai, olimpicii din Iași vor participa la o competiție care va avea loc la Sfântu Gheorghe.
La Iași ar trebui să existe un bazin olimpic. Construcția lui a început în 1990. este la jumătate, dar nu există fonduri. Universitatea Tehnică încearcă să obțină o finanțare europeană de 4 milioane euro pentru continuarea lucrărilor.