Andrei are 26 de ani şi a absolvit şcoala postliceală sanitară iar acum este asistent medical calificat. Tânărul suferă de handicap locomotor şi auditiv. În ultimii doi ani a bătut la uşile tuturor spitalelor şi clinicilor medicale din oraş însă de fiecare dată i s-a întors spatele. "Am fost odată la resurse umane la un spital şi cerut să văd dacă se pot face voluntariat la ei. Dar doamna de la resurse umane m-a întrebat dacă ştiu să scriu şi să citesc cu toate că eram cu diploma în mână," povesteşte tânărul.
De la începutul acestui an, la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă s-au înscris 53 de persoane cu dizabilităţi în speranţă că îşi vor găsi un loc de muncă. Adriana Sîrghi, purtătorul de cuvânt al AJOFM Iaşi: "Au fost încadrate 18 persoane, pentru nouă dintre acestea angajatorii au solicitat subvenţie. Angajatorii care încadrează persoane cu dizabilităţi beneficiază din bugetul asigurărilor pentru şomaj pentru fiecare persoană încadrată de o subvenţie egală cu 500 de lei."
Romeo Bărboşelu este de 35 de ani interpretul Asociaţiei Teritoriale a Surzilor din Iaşi. El este cel care îi însoţeşte la interviuri de angajare pe membrii organizaţiei. "Există o temere vizavi de dizabilitatea lor, le este frică să nu se întâmple accidente la locul de muncă, alţii au îndoieli vizavi de pregătirea profesională pe care o au aceşti tineri," spune acesta.
"Firmele cred, preferă să dea banii la stat, dar statul ar trebui să ni-i dea nouă pentru persoanele cu handicap. Aceşti bani trebuie să ne revină nouă pentru ca să putem înfiinţa unităţi protejate şi să înfiinţăm locuri de muncă," consideră Gicu Voicu, preşedintele Asociaţiei Teritoriale a Surzilor din Iaşi.
Anul trecut, un deputat din Iaşi a înaintat o iniţiativă legislativă prin care a cerut ca subvenţia acordată unităţilor care angajează persoane cu handicap să crească până la 900 de lei. "Angajatorii care pun la dispoziţie locuri de muncă sau recrutează personal din rândul celor cu dizabilităţi să aibă facilităţi nu doar 12 luni ci 18 luni," a spus deputatul Petru Movilă.
Iniţiativa legislativă nu a trecut de Guvern.