Patronul unui restaurant cu specific românesc din Iaşi încearcă în zadar de două luni să angajeze zece chelneri și bucătari. Salariile oferite pornesc de la 1000 de lei, însă fie nu sunt doritori, fie candidaţii renunţă după câteva zile.
“Am avut și surprize mi-au zis - domnule trebuie să iau un pachet- și au dispărut,” a spus Dan Gorbănescu, proprietar restaurant.
Directorul unei firme de construcții, în schimb, oferă inclusiv cursuri de specializare pentru candidaţii fără experiență.
Paul Butnariu, directorul unei firme construcții: “Primesc o sumă între 400-500 de lei ca să urmeze aceste cursuri și nu sunt amatori. Ne plângem că regiunea nu e suficient de dezvoltată, că este săracă, dar iată că avem și situații din acestea.”
În Iaşi, pe site-ul agenției județene pentru ocuparea forțelor de muncă sunt scoase la concurs 200 de locuri de muncă. Puţini sună măcar să se intereseze, deşi în judeţ sunt mii de şomeri.
Adriana Sârghie, purtător de cuvânt AJOFM Iași: “În județul Iași se înregistrau 14890 persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. Dintre acestea, 3100 sunt persoane care beneficiază de indemnizație de șomaj.”
Peste 77 la sută dintre șomeri provin din mediul rural, iar mulţi dintre ei preferă să stea acasă şi să primească ajutor de la stat.
“Cu zece milioane nu îți convine să te duci la muncă. Eu aș vrea tot pe meseria asta pe care o am, diplomă de bulgher, un salariu în jur de 18.”
“Am căutat un loc de muncă, dar salariul era foarte mic. - Ați preferat, practic, să primiți ajutor social. Păi, da, că altă posibilitate nu am avut.”
La polul opus se află persoanele din mediul urban cu vârste de peste 50 de ani, care ar accepta orice loc de muncă, dar nu reușesc să se angajeze: “Nu găsesc, la vârsta mea, 52 de ani, nu mă primește nimeni, spune că am păr alb în cap. Unde să mă duc, nu găsesc nicăieri, nicăieri, nicăieri. Și ca muncitor necalificat m-aș duce.”
La Iaşi, rata șomajului este de 4,94 la sută.