Cristina Nichita, Viorel Blăjuţ, Costel Alexe şi Petru Movilă sunt parlamentarii care au spus „da" convocării sindicaliştilor. Nu au făcut decât să preia doleanțe vechi și niciodată rezolvate ale reprezentanților sistemului de educație românesc.
„Alocarea învăţământului preuniversitar a minimum 4,5 la sută din PIB, creşterea salariului personalului din învăţământ. Până în 2015 să ajungem undeva la 17 la sută, procentul de creştere. Şi rezolvarea personalului nedidactic, prin reintroducerea sporului de vechime,” a enumerat Viorel Blăjuţ , parlamentar independent.
„Ne-am dori foarte mult ca aceste proiecte de lege să intre chiar în acest an în plen. Nu depinde de noi, din păcate,” a spus Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar (USLIP) Iași.
Scopul este acela de a crește nivelul de salarizare. Pofesorii de şcoală generală din România au cele mai mici salarii din Uniunea Europeană. Aproape trei euro pe oră, în comparaţie cu 85 de euro pe oră, cât primește un dascăl de același nivel, din Luxemburg, de exemplu.
„Tot ce preocupă formatorul omului de mâine, cadrul didactic, ar trebui să ajungă pe masa de lucru a Guvernului. Asta este cel mai important. Important este ca noi să luăm la cunoştinţă toate problemele care sunt,” este de părere Cristina Nichita, parlamentar PSD.
Cei patru parlamentari știu care sunt problemele. Lipsesc însă soluțiile.
„Plecăm de aici cu speranţa că în următoarele două săptămâni ne vom întâlni şi vom reuşi să avem un proiect important de lege pe care să îl depunem în Parlamentul României,” a spus Costel Alexe, parlamentar PNL.
Astfel de întâlniri au avut loc în mai multe judeţe din ţară.Miercuri, 30 aprilie, va avea loc o nouă discuție între parlamentari și sindicaliștii din Educație.