Parcarea are 2.500 de metri pătrați distribuiți pe trei nivele: unul suprateran, cu 39 de locuri, și alte două subterane. O parte dintre aceste locuri sunt date gratuit în folosința angajaților și clienților Stării Civile din Iași, iar celelalte vor putea fi închiriate. Abonametul lunar pentru un loc de parcare este de 150 de lei.
În parteneriatul public-privat, Primăria Iași a contribuit cu terenul și avizele necesare, iar în construcția efectivă s-au investit patru milioane de euro, reprezentând fonduri ale Hotelului Unirea și credite făcute de investitorul privat.
Construcția parcării a început în urmă cu 6 ani și a fost întreruptă de multe ori ca urmare a protestelor locatarilor din zonă, a manifestărilor activiștilor pentru mediu, care s-au împotrivit tăierii arborilor din zonă, și a contestațiilor depuse după licitație.
„Pentru locatarii din zonă am pus la dispoziţie o parcare supraterană cam la 50 de metri de aceasta închiriată tot de noi,” a explicat Lucian Grecu, director general al Complexului Hotelier Unirea SA. Pentru locurile de parcare la care face referire investitorul, cei care locuiesc în zonă plătesc 2 lei pe zi, sau 60 de lei pe lună, dacă preferă să facă abonament.
Şoferii susţin însă că problema locurilor de parcare din oraş nu va fi rezolvată cu parcarea de la Starea Civilă.
„Nu are omul unde să parcheze şi, dacă e puțin lăsată pe stradă, imediat ţi-o ia. Nu e corect,” se plânge un ieșean.
„Iaşiul nu a fost proiectat pentru atâtea maşini, de fapt cred că niciun oraş din ţară nu a fost proiectat pentru atâtea maşini şi până nu se fac parcări supraetajate sau ceva asemător, va fi greu,” e convins un alt cetățean.
Tariful pentru folosirea parcării va fi de 2 lei pe oră. Locatarii din blocurile învecinate vor plăti tot atât, însă pentru o zi.
CITEȘTE ȘI:
Toate parcările din Iași vor fi contra cost