Mamele care renunţă la copii au în general o situaţie financiară precară, unele sunt fără adăpost, iar altele sunt minore. Cei mai mulţi bebeluşi abandonaţi în acest an, 32, au ajuns la maternitatea Cuza Voda, iar acest lucru înseamnă cheltuieli suplimentare pentru unitatea medicala.
''Desigur, sunt şi costuri pentru că aceşti copii nu beneficiază de alimentaţie naturală, ci nişte formule de lapte, pamperşi, de la cele minore la cele majore, îngrijirile de bază. Ideea este să nu punem pe prim plan finanţele, ci siguranţa şi binele copilului, aşa ne dorim'', spune doctorul Anca Bivoleanu, purtător de cuvânt la Maternitatea ''Cuza Vodă'', Iaşi.
Bebeluşi adoptaţi de rude
Situaţia este mai bună la maternitatea Elena Doamna, unde anul acesta un singur copil a fost abandonat de mamă şi stă in spital de aproape o lună.
''Faţă de alţi ani ne situăm cam la acelaşi procent, unul, doi, sau ani în care nu a fost niciun bebeluş abandonat. Au fost situaţii când copiii au fost adoptaţi de bunici sau de unchi, mătuşi ale mamei'', spune doctorul Vlad Gheorghiţă, purtător de cuvânt la Maternitatea ''Elena Doamna'' Iaşi.
Dacă nu-şi găsesc părinţi de împrumut, copiii ajung în secţiile de recuperare ale spitalului de Copii. În această situaţie sunt în prezent 40 de copii transferaţi din maternităţi, dupa ce au fost abandonaţi de părinţi.