Zeci de mii de oameni din judeţul Suceava au primit imediat după Revoluţie hectare întregi de pădure în baza legilor de restituire a proprietăţilor. Pe cei mai mulţi dintre proprietari nu i-a mai interesat, însă, moştenirea primită. Unii au tăiat singuri copacii, în timp ce alţi proprietari au lăsat pădurea la mâna hoţilor pentru că nu au mai asigurat paza.
"Mulţi aveau bani să plătească, mulţi au tăiat şi nu avea ce păzi ocoalele silvice, că el dacă o tăiat şi avea numai cioate sau subtabureţi mititeti ce să mai păzească ocolul," povestesc oamenii din împrejurimi.
Vasile Ungureanu a primit un hectar de pădure pe raza Ocolului Silvic Frasin. Pentru că a tăiat singur o bună parte din copacii de pe suprafaţa moştenită, nici nu s-a mai gândit să-şi facă un contract de pază, deşi legea îl obligă.
"- Pentru acel un hectar pe care l-aţi primit la Legea 18, aţi făcut contract de pază? - Nu, n-am făcut atunci. - N-aţi tăiat pădurea acolo? - Nu, o mai rămas, am tăiat poate cam o jumătatate aşa, o treime din aceia, restul am păstrat," spune bărbatul.
Contractele de pază sunt considerate inutile şi de alţi proprietari.
"- Aveţi pază asigurată pe terenul ăla? - Nu, nimic. Dar cine să asigure?"
"Până acum a luat proprietarul, a marcat care a avut şi a vândut, că să o lase nu putea, că i-o lua altul."
Cele mai mari suprafeţe de pădure fără pază sunt în zonele Fundu Moldovei, Breaza, Moldova Suliţa - unde sunt 2.000 de hectare, în Bazinul Dornelor, Frasin şi Molid - 1.600 de hectare şi Udeşti - Dolhasca 1.200 de hectare.
Numai pe valea Sălătrucului din Frasin sunt peste 500 de hectare de pădure, care nu sunt păzite. Pentru că nu se supun regimului silvic, aceste proprietăţi pot fi exploatatate aşa cum doresc fie proprietarii, fie hoţii de lemne.
Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic i-a somat pe proprietari de mii de ori să-şi asigure terenurile.
Daniel Coroamă, inspector şef ITRSV Suceava: "Sancţiunea pentru neasigurarea cu continuitate a administrării sau a serviciilor silvice este o amendă cu o valoare între 500 şi 1.000 de lei. În ultimii patru, cinci ani la nivelul instituţiei s-a aplicat un număr de 2.900 de amenzi cu o valoare 310.000 lei."
Pentru a încheia un contract de pază pentru pădure un proprietar trebuie să depună o cerere la un ocol silvic şi să plătească între 35 şi 80 de lei pe an la hectar.