Programul pregătit de Primăria Iași împreună cu partenerii săi pentru ziua de astăzi:
I. Expoziție de proiecte de mediu împreună cu universitățile ieșene, în ziua de 29 martie 2014, între orele 14.00- 20.00, zona pietonalului Ștefan cel Mare:
1. Facultatea de Fizică din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza va prezenta:
- măsuratori de poluare electromagnetică, generată de telefoane mobile și de alte dispozitive din aceeași categorie (ieșenii pot verifica radiațiile electromagnetice emise de propriul telefon mobil);
- demonstratie de măsurare a radioactivității atmosferice;
- camera de fotografiere IR, folosită pentru măsuratori ale concentrației de dioxid de sulf;
- măsurători ale concentrației de pulberi de diferite dimensiuni din atmosfera ("Dust track");
- surse de energie alternativă (energie solară, energia vântului, energii mecanice) și demonstrații de funcționare ale unor dispozitive bazate pe astfel de surse de energie.
2. Departamentul Inginerie si Managementul Mediului, Facultatea de Inginerie Chimica si Protectia Mediului, Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iași va prezenta:
- Expoziția intitulată Ingineria Mediului - o șansă la un viitor curat;
- Studenți din Liga CHEMIS: vor realiza o caroserie de mașină din PET-uri;
- Prezentare aparatură pentru măsurarea, monitorizarea poluanților gazoși la emisie.
3. Facultatea de Geografie si Geologie din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza va realiza:
- o expoziție de fotografie cu peisaje din România și hărți de mediu;
- se va prezenta un sonometru pentru a măsura poluarea fonică, o trusă mobilă de monitorizare a calității apei și aerului precum și un adăpost meteo folosit pentru monitorizarea temperaturii în mediul urban. Spațiul expozițional va cuprinde și o zonă dedicată tineretului în care vor fi realizate din materiale reciclate un glob pământesc și alte obiecte surpriză.
4. Facultatea de Biologie din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza va realiza o expoziție de produse bio, plante și insecte rare, aparat pentru determinarea fotosintezei.
5. Asociaţia Grupul SistemIS împreună cu Societatea Ornitologică Română vor avea o expoziţie de fotografie pe tema “Biodiversitatea din regiunea Moldovei”, vor rula prezentări ale proiectelor aflate în derulare şi se va realiza un workshop în legătură cu felul în care putem recicla peturile din plastic pentru a crea hrănitori pentru păsări.
6. Împreună, studenţii de la O.S.S.E.I., ASAFI şi ATRAG Iaşi vor crea un mesaj luminos pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt ce face trimitere la evenimentul organizat.
II. Campania IAȘI RECICLEAZĂ, locul deșeurilor nu este în preajma ta (deșeuri electrice și electronice vechi sau defecte) - acțiunea este organizată de Asociația Română pentru Reciclare RoRec în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași și SC SALUBRIS SA. Toți participanții sunt înscriși la o tombolă, marele premiu – o bicicletă. Extragerea câștigătorului se va face pe 29 martie 2014, ora 20.00.
III. 29 martie 2014 - Ora Pământului - timp de 1 oră, între 20.30- 21.30 se va stinge iluminatul public pe pietonalul Stefan cel Mare, situat în centrul orașului şi iluminatul arhitectural la clădirile monument istoric din zonă: Mănăstirea Trei Ierarhi și Palatul Roznovanu. În acest interval orar, va avea loc un spectacol de Street-Acting: 3 fachiri vor creea show-uri extraordinare cu flacari,uimind publicul prin miscarile realizate cu acuratete, manuind diferite instrumente care ard -funii, bile, bare, cercuri, etc.; inghit si sufla flacari. De asemenea, vor fi pregatite mai multe surprize împreună cu Clubul de Dans The Sky.