Refugiat din Basarabia şi absolvent al Institutului de Ştiinţe Economice din Bucureşti, Valeriu Constantinescu a fost şef contabil la mai multe fabrici din ţară. Obişnuit cu o viaţă activă, după ce a ieşit la pensie, bărbatul a căutat o ocupaţie în care să-şi investească toată energia. De trei ani de zile, creează machete din păstăi, crenguţe, conuri de brad şi beţişoare de îngheţată. Iar din mâinile lui ies opere de artă.
“Mi-a venit această pasiune de a lucra în lemn, mă duceam în fiecare zi în pădurea Ciric, mă duceam şi îmi adunam beţe mai drepte, veneam acasă, le aranjam, le curăţam de coaja aia, le uscam la aragaz şi făceam aceste obiecte,” povesteşte artistul.
Printre zecile de lucrări create de Valeriu Constantinescu se numără reproduceri în miniatură după Biserica Trei Ierarhi sau Palatul Culturii din Iaşi.
“De exemplu, Palatul Culturii mi-a luat trei luni de zile, asta am lucrat două luni şi ceva şi încă nu e terminată, depinde de intensitate, de complexitatea obiectelor pe care vreau să le fac.”
Şi-a cunoscut soţia Ana în urmă cu 62 de ani în Bârlad şi de atunci sunt împreună. Femeia îi este alături şi în pasiunea sa, strânge materialele de care are nevoie şi îl însoţeşte în drumurile de observare a monumentelor ce servesc drept inspiraţie.
„Îl ajut în mod indirect. Mergem la 2, 3 zile, eu îi ţin bastonul iar el ia şi desenează, desenează şi se uită iar mai trage o linie, pe urmă venim acasă, el se apucă de treabă,” povesteşte Ana Constantinescu, soţia artistului.
Cei care îi trec pragul casei sunt fascinaţi de lucrări, iar pensionarul a devenit cunoscut ca artistul de la Clubul Pensionarilor din Tătăraşi.
Gabi Grigoriu, coordonator la Clubul Pensionarilor din Tătăraşi: “Domnul a început să vorbească despre ceea ce face, ceea ce ne-a încântat pe noi şi de aceea l-am inclus în Clubul nostru, al pensionarilor, m-a invitat la dumnealui acasă şi i-am văzut toate operele deosebite, deosebite.”
Deşi mulţi dintre cei care i-au văzut lucrările au vrut să cumpere cel puţin câte una, pensionarul le dă tuturor acelaşi răspuns: machetele nu sunt de vânzare!
Repoter: Loredana Iordache
Operatori: V. Ghiorghiu şi C. Trîncă
Editor imagine: Mihai Urzică
Editor text & web: Diana Cîrlan