Să ajungi să fii acceptat ca student la Princeton nu e ușor. În toată țara, sunt doar trei tineri care vor studia acolo începând de anul acesta. Printre ei, și Florina Toma din Iași. A convins comisia cu un dosar consistent, cu premii la olimpiade naționale și internaționale de matematică şi voluntariat. A fost admisă la mai multe universităţi de renume, dar a ales Princeton.
„A contat şi poziţia în topuri. De exemplu, pe matematică, în domeniul în care eu vreau să studiez este pe primul loc sau undeva aproape şi am ales sistemul american în favoarea celui englezesc din cauză că în America studiezi mai multe obiecte, în timp ce în Anglia te concentrezi numai pe unul singur şi am vrut să am o educaţie mai multilaterală”, a explicat Florina.
Odată ajunsă la Princeton, un profesor o va ajuta să își aleagă cursurile. Când va absolvi, nu se va întoarce în România, ci se gândeşte să rămână în Statele Unite.
„Odată ce ai plecat apar anumite oportunităţi care nu cred că se pot compara cu cele de aici, mai ales dacă mergi la o universitate foarte bună şi cred că diploma mea de la Princeton va fi mult mai apreciată în America decât ar fi aici”, a mai spus tânăra.
Dacă cei mai mulţi dintre olimpici preferă să studieze în America sau Anglia, Alla Ivanov va pleca la Moscova, cu o bursă de la Ministerul Educaţiei. A fost olimpică internaţională în liceu la limba rusă, pe care a învațat-o de la bunicii ei, de origine slavă.
„Rusia pentru că e mare şi frumoasă, aşa ziceam în clasa a şaptea, când am fost prima dată la Moscova şi pur şi simplu m-am îndrăgostit de oraşul ăla şi cred că iubesc Moscova mai mult decât am iubit eu orice băiat în viaţa mea. Pentru a ajunge să studiezi acolo, trebuie să faci un an de limbă, chit că ştii, chit că nu. Lucru pe care eu îl apreciez, anul ăsta îl văd ca un an sabatic”, a spus Alla. De anul viitor, ea va studia Relaţii Internaţionale la Universitatea de Stat din Moscova.