Olimpicii din Iași visează la universitățile din străinătate

Data publicării:
olimpic2

Aplauzele profesorilor și investiția financiară a părinților sunt ceea ce îi face pe cei peste 50 de olimpici de la Colegiul „Emil Racoviță” să își dorească să câștige alte și alte medalii. Pentru că statul i-a uitat, dascălii și familiile lor au organizat o festivitate și le-au oferit câte un premiu mai mult simbolic, de câte 50 de lei.

„Este un gest care te face să realizezi că se gândesc la tine şi sunt acolo când ai nevoie,” a spus Răzvan Rusu, olimpic.  

Răzvan este în clasa a XI-a, iar anul acesta participă la Olimpiada Naţională de Sociologie. Doreşte să-şi mulţumească familia care cu greu reuşeşte să-i asigure tot ce îi trebuie pentru a face performanţă.

„Singurul lucru care mă ajută să merg la concursuri şi care mă impulsionează este ambiţia mea şi dorinţa de a mă realiza într-un fel sau altul,” a mai spus Răzvan Rusu. 

Un elev cu potențial trebuie să întâlnească însă și mentorul potrivit.

„Să fim compatibili, să facem sacrificii şi elevul şi părintele, toţi şi, dacă formăm o echipă împreună şi copilul este dedicat, rezultatele vor apărea,” explică Paula Gavrilescu, director al Colegiul Naţional Emil Racoviţă.

Deplasările şi cazarea la competiţii le sunt asigurate de către Ministerul Educaţiei, dar, ca să ajungă acolo, elevii geniali ai României au nevoie de pregătire, care este de altfel partea cea mai costisitoare a parcursului olimpic.

„Viaţa noastră personală nu a fost influenţată sau afectată de aceste competiţii, bugetul familiei poate da,” a spus Mihaela Avroncu, părinte şi profesor de limba română.  

„Am primit mai multe cărţi şi reviste de la sponsori. De asemenea, din partea Facultăţii de Biologie din Cluj, un premiu în bani care, în total, cu suma dată de stat, a fost cam 400 de lei,” povestește Teodora Constantin, olimpică. 

Descumpăniți de ceea ce au învățat deja că înseamnă sprijinirea performanței în România, mulți olimpici vor deja să își continuie studiile în străinătate.

„În Anglia, am primit oferte de la mai multe facultăţi de prestigiu de acolo. Cea la care voi merge este Imperial din Londra,” mărturisește Alexandra Constantin, olimpică. 

Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” este în acest an pentru prima dată gazda Olimpiadei Naţionale de Chimie la care vor participa aproape 400 de elevi din toată ţara.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri